0

Edirne Belediyesi’nin Selimiye Camisi meydan düzenlemesi dahilinde yaptığı incelemeler sırasında tarihi Yemiş Kapanı Hanı’nın kalıntıları toprak altından çıkarıldı. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu da alan için koruma kararı verdi. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü hanın tekrar yapı edilmesi için kararı Kültür Varlıklar Yüksek Kurulu’na götürerek itiraz etti. Yüksek komite itirazı kabul etti ve koruma kararını kaldırdı. Hanın baştan ihya edilmesinin Selimiye Camisi’nin siluetini bozacağını söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkarılabileceğini belirtti. 

s-b6a1463be8e7af70eeed402c42ce35cc065531 Edirne Belediye Başkanlığı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camisi meydanını bitmiş düzenlemek için 15 ay önce proje hazırladı. Yapılan incelemeler sırasında yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda 100 odalı olan ve Osmanlı döneminde “meyve-sebze hali” olarak kullanıldığı tanıdık Yemiş Kapanı Hanı’nın kalıntıları ile duvarları toprak altından çıkarıldı. Edirne Belediye Başkanlığı han duvarlarının ve Mimar Sinan’ın su yolu yer alan meydanın korunması için arkeo-park projesi hazırladı. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu da bölge için koruma kararı verdi.Vakıflar Genel Müdürlüğü ise hanı bitmiş ihya etmek için koruma kararını Kültür Varlıklar Yüksek Kurulu’na götürerek itiraz etti. Yüksek kurul itirazı kabul etti ve koruma kararını kaldırdı.

“Selimiye’nin silueti bozulur”

s-d60367f0ab4fc86761e787c494a57ae34431c1 Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, hanın tekrar ihya edilmesinin Selimiye Camii’nin önünde 14 metrelik bir yapıyla silueti bozacağını ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkarılabileceğini söyledi.İtiraz ve kararların alınmasının 8 ay sürdüğünü ifade eden Gürkan, “Selimiye’nin 2011’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olması nedeniyle hem Türkiye’den keza de yurt dışından ziyaretçi geliyor. Edirne’de yılda 3 milyon turist geliyor, bunlardan 2 milyonu Selimiye Camisi’ni ziyaret ediyor. Edirne’ye gelen herkesi de bu fena görüntüyle karşılaştırmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlar haklı olarak tepki gösteriyorlar. Edirne Belediyesi olarak elimiz kolumuz tabi. Vakıflar Genel Müdürlüğü hanın restorasyonu projesinin yapılmasını istiyorlar. Bu hanın ihya edilmesi aramak. Görüştüğümüz tüm uzmanlar, Selimiye Camisi’nin siluetinin kaybedilmemesi görüşündeler. Eğer bu han ihya edilirse, Selimiye Camisi’nin önünde 14 metre yüksekliğinde yeni bir inşa olursa, yapılacak olan da replika olacak, orijinal olmayacak. Bu takdirde Selimiye Camisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nden çıkarılması tehlikesi bulunuyor” dedi.

“Burasıyla ilgili iki projemiz var”

s-fbad8adadf2e203e54a48935dc0dd525b7b009 Gürkan, Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii gibi bir eseri bu durumda bıraktıkları için dertli olduklarını belirtti. Söz konusu alana ilgili iki projelerinin bulunduğunu aktaran Gürkan, “Burası bölgesi olacak. Selimiye’nin araçların egzozdan ve yarattığı titreşimden etkilenmemesi için iyice bölgesi haline getirmek istiyoruz. Bu projemiz onaylandı, yeniden projeyle bağdaşık olarak ikinci aşamada da Edirne Belediyesi olarak kurtarma kazısını yapmış olduğumuz Yemiş Kapanı Hanı’nın kalıntılarını koruyarak geleceğe taşımak istiyoruz” ifadelerini kullandı.  Selimiye’nin siluetinin korunması için başta Cumhurbaşkanı Erdoğan elde etmek üzere bütün insanlığa çağrıda bulunduğunu söyleyen Gürkan, “Lütfen Selimiye Camisi’nin siluetini korumaya devam edelim. Bu hepimizin tarihi görevi. Ayrıca ecdadımıza karşısında, ayrıca de torunlarımıza karşısında” diye konuştu.

Prof. Dr. Can Binan: “Selimiye’ye ihanet olur”

s-81766fb418651777ace838e429bb037768557a Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Restorasyon Asıl Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan da hanın baştan ihya edilerek inşa edilmesi halinde Selimiye Camii’nin Dünya Mirası Listesi’nden çıkma durumu olmasa bile bunun sorgulanacağını belirtti.Dünyada bu nesil manâlı arkeolojik alanların korunabilmesi için fazla çeşitli yöntemler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Binan, “Transparan örtü altından tutulmasından, kısmen ortaya çıkarılması gibi çoğu seçenek var. Yemiş Kapanı Hanı’nı her tarafta yapmadan da bu hanı tanıtabiliriz. Eski camiden baktığınızda o manzara adamakıllı yok olacak. Zeminden baktığınızda ne görüyorsanız Selimiye odur. Onu görmeyi engelleyecek bir yapı yapılırsa, keza o yapıya ayrıca de Selimiye’nin dünya mirası içindeki yerine ihanet olur. Türkiye’de herkes aynı tarafta olmalı. Hepimiz Selimiye’den taraf olmayız. Ilk duyduğumda büyük bir hayret geçirdim” ifadelerini kullandı.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir