0

Diyanet İşleri Başkanlığınca her ay yayınlanan derginin mart ayındaki sayısında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan İlkılıç, Ramazan Ayında orucun yanında ‘e-oruç’ tutulması gerektiği tavsiyesinde bulundu. İlkılıç ‘e-Oruç’ başlıklı yazısında, ”Cool elde etmek yerine ‘kul’ olun” mesajı verdi. 

‘Televizyon, internet ve cep telefonu sosyal ilişkileri şekillendiriyor’

s-d99b46024b8669e3b73c70f0bfafb1c567e057 Anadolu Ajansı’nın haberine göre, son yıllarda televizyon, internet ve cep telefonu gibi iletişim alanındaki teknolojilerin sosyal ilişkileri şekillendirdiğini açıklayan İlkılıç, hızlı bir şekilde gerçekleşen işlemlerin hayatı kolaylaştırdığını kaydetti.

‘Teknolojiye karşı olmak ve geri çevirmek manalı değil’

s-3d998d7c3a52ae874553b186516e14789487d9 İlkılıç, teknolojiye aksilik etme ve tümüyle reddetmenin anlamlı olmadığını de vurgulayarak, “İşte bütün bu endişe verici gelişmelerin öncelikle haberdar olmak ve sonradan da buna bir söylev edinmek gerektiğini düşünmekteyiz. Peki bu nasıl muhtemel olabilir? Kanaatimce bu e-oruç’la mümkün olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Elalemin yemediği yemeği layklamak yerine yiyemeyenleri düşünün’

s-2fc8f99eb308488fe36b04c1d9f711168709d7 İlkılıç, yazısına e-orucun tanımını şu sözlerle yaptı:

”Öncelikle elalemin yediği yemeği veya gezdiği yerleri layklamakla zaman geçirmek yerine, yemek yiyemeyenleri dikkate almak ya da bedensel imkansızlıktan dolayı gitmesi gereken veya gitmek istediği yerlere gidemeyenleri dikkate almak. üstelik yüzlerce ya da binlerce kilometre ötede hayatta hiç tanımadığımız ve görüşmediğimiz bir birey ile saatlerce zaman dinmek yerine, her gün karşılaştığımız insanlarla veya komşumuzun haliyle hemhal elde etmek. Oynamaktan artık beynimizin uyuştuğu oyunlarda bir üstteki levele nasıl çıkacağım kaygısından ziyade, halihazırdaki nefsimizin seviyesini nasıl bir üst makama çıkaracağımızı göz önünde bulundurmak. Oyun sitelerinde saatlerce kalarak onlarca insan öldürmek yerine, kendi çocuğumuzla, kardeşimizle veya komşunun yalnız çocuğuyla oyun oynamak ve ona yaşamı ve yaşatmayı öğretmek.”

‘Balon patlatma oyunu yerine, Suriyeli bir çocuğa balon alın’

s-4c3b2cc9420bee4f7816a1820761b280aac451 İlkılıç yasızında, cep telefonunda boynunu bükerek dakikalarca balon patlatma oyunu oynayan insanlara, boynu bükük Suriyeli bir çocuğa içinde ümitler olan bir “balon” hediye etmeyi önerdi.Ayrıca insanların “cool” edinmek için son model cep telefonu alarak önce borçlanıp sonra gece gündüz çalıştıklarına muhabere eden Prof. Dr. İlkılıç, insanların “kul” almak için çift mesai yapmaları gerektiğini belirtti. İlhan İlkılıç’ın ‘e-oruç’ başlıklı yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Diyanet’in e-oruç önerileri sosyal medyanın da gündeminde…


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir