0

 

   Rize de gezmek için bir yer arıyorsanız bizi takip edebilirsiniz. Gidip görmeniz gereken harika yerleri bizimle beraber keşfedebilirsiniz. Eğer ki sadece bilgi alıp gitme gibi bir planınız yoksa makalelerimizi okuyarak gidip görmüş kadar olabilirsiniz. Esen rüzgarı, yağan yağmuru ve o harika toprak kokusunu sadece okuyarak oradaymış gibi hissedebilirsiniz. Rize turist rehberinde bazen kültürel yerlere gideceğiz. Bazen modern yapılar arasında gezeceğiz. Yemek yiyeceğiz mola duraklarımız olacak. Rize de neresi meşhur? Rize’ye gidip de ne yenilmeden geri dönülmez? Tüm bu soruları beraber keşfederek ve deneyimleyerek cevaplamaya çalışacağız. Haydi İlk durağımız olan ünlü Rize kalesine çıkalım.

                                                         RİZE ZiL KALE’Sİ

Rize de görülmesi gereken ilk yerlerden birisi olan Zil Kale’si Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık 15 km güneyinde bulunuyor. Fırtına deresinin batı yamaçların da büyük kayalığın üzerine inşa edilmiş. Denizden 750 metre yükseklikte olması o zamanlar da büyük coğrafi fayda sağlaması açısından önemli görülmüştür. Kale 3 katmandan oluşan yapılardan meydana geliyor. Bunlar; dış surlar, orta surlar ve iç kaledir. Dış surların kuzey tarafında patika bir yol mevcut eskiden sıkça kullanılan bir yoldur. Dış surlardan içeri girildiğinde uzun bir merdiven sizi karşılayacaktır. Bu merdivenlerden çıkıldığında bir terasa ulaşılacaktır. Burada orta surlar bulunmaktadır. Orta surlarda önem 3 adet yapı var. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; muhafız binası, şapel ve baş kule. Kule dört katlıdır. Şuan katlarda çok fazla deformasyon yok. Surların merdivenlerinden yukarı çıkıldıkça göze çarpan en bariz şey pencereler ve  mazgallardır. Duvarın doğu tarafında  vadi tarafına bakan kemer desenli pencereler bulunmakta ve diğer tarafta ise mazgal delikleri mevcuttur. Kulenin en üstüne çıkıldığında büyük bir teras olduğu görülecektir. Buranın stratejik olarak kalenin güvenliğinde önemli payı olduğu vurgulanmaktadır. Kale diğer kaleler gibi kervan yolunun güvenliğini sağlaması birinci görevi olduğundan askeri stratejik özelliklerle donatılması tabi ki de çok önemli olacaktır. Osmanlılar bölgeyi fethettikten sonra kalenin önemini iyi anladıkları için kalenin aktif kullanımı daha da arttırarak kendilerinin kullanmasını uygun görmüştür.

Zil Kale’sinin bugün ki halinden biraz bahsetmek gerekirse, zamanın vermiş olduğu tarihi değer farkında olunup kültürel miras olarak korunmaktadır. Kale de bazı problemler meydana geldiğinden bunlar o zaman ki mimariye uygun olarak restorasyon edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu biten kalenin eskisine yakın olarak yapılan tamiri görenlerin beğenisini kazandı. Kalede bulunan pek çok eşya korunmaya alınmıştır. Bazı eşyalar kalenin içinde özel güvenlikle korunan alanlarda tutulurken bazıları ise Trabzon müzesine götürülerek orada sergilenmektedir. Özellikle kalede kullanılan 2 adet el topu kalenin muhafaza altına alınmış en önemli eşyalar olarak Trabzon müzesinde sergilenmektedir.

Kale önceleri savunmadaki stratejik konumu dolayısıyla ziyaretçi çekerken şuan da sahip olduğu manzara sayesinde turistleri kendine hayran bırakıyor. Etrafı orman ile sarılı olan kalenin bu etkileyici manzarası kapanmasın diye ormanda bakanlık tarafınca koruması yapılmıştır. Kalenin penceresinden veya terasından etrafına bakanlar sadece uçsuz bucaksız yeşillik değil çağlan bir dereninde içerisinde olduğu harika bir doğa manzarası göreceklerdir. Böylesi bir eski zamanların savunmada ki en büyük önlemi olan bir savaş stratejisinin içinden doğa gibi kırılgan, narin ve barışın sembolü olan bir metaya bakmanın size kattığı eşsiz deneyimi tatmanız gerekiyor. Rize’nin her yeri manzara ve tarihtir. Bugün gezdiğimiz yerlerden biri olan  Zil Kale’sini sizlere anlatıp gitmeniz için sizlere fırsatları göstermeye çalıştık. Gidemezseniz bile orada geziyormuş gibi ve manzaranın keyfini çıkartırcasına bir deneyim yaratmaya çalıştık umarım yazımızı beğenmişsinizdir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir