0

Okullarda kolay müdahalelerle giderilebilecek fiziki aksaklıklar önlem alınmadığı için risk saçıyor. Pota, istinat duvarı, okul kapısı, kale direği veya lavabonun düşmesi gibi nedenlerle her sene 20’ye yakın çocuğun okullarda hayatını kaybettiği, 2000 civarında öğrencinin de yaralandığın belirtildi.

s-87e6522d8a22b14bfcf75f93bff2319dfebace Kocaeli, Derince’deki Turgutreis İlkokulu’nun 1. sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler, üzerine düşen demir mektep kapısı nedeniyle hayatını kaybetti. Mehmet Ali’nin ölümü okulların güvenliğini her yerde gündeme getirdi. İhmaller Zinciri Yeniden Can Aldı: Okulda Üzerine Kapı Devrilen Ufak Mehmet Ali Kurtarılamadı –

“Ölümler görmezden gelinen küçük aksaklıklardan kaynaklanıyor”

s-c5e0c0026bf67a02e8a8c2c057b426465920cb Milliyet’ten Gökhan Karakaş’ın haberine göre, minik öğrencinin, her yıl 12 çocuğu kurbanı olduğu okullardaki fiziki sorunlar sebebiyle öldüğüne dikkat çeken Veli Derneği Başkanı İlknur Bahadır, emniyet denildiğinde polisiye tedbirlerin akla geldiğine muhabere ederek, “Ama elimizdeki rakamlar ölümlerin eşyalardan ve görmezden gelinen minik aksaklıklardan kaynaklandığını gösteriyor. Basına yansımayan vakaları da katarsak yılda 20 çocuğumuz esas eğitim hakkından kullanmak için gittiği okulda güvensiz etraf nedeniyle ölüyor. Bu çok ciddi bir sorun olarak ele alınmalı” dedi. Yılda 2000 çocuğun da tedbirsizlik nedeniyle yaralandığını söyleyerek, şu tespitlerde bulundu:

“Son yıllarda okulların ayrılmasıyla sorunlar arttı”

s-90da08002b42ab8ff679643fac203a154a60fe

“Potaların devrilmesiyle, dolapların düşmesiyle, kapı sıkışmalarıyla veya pencereden düşmeyle kaybettiğimiz çocukları geri getiremeyiz. Ama önlem alarak güvenli şekilde okumalarını sağlayabiliriz. Son yıllarda okulların ayrılmasıyla sorunlar arttı. İlkokulların ortaokula veya liseye dönüştürülmesi çocukların yapısına uygunsuz yerlerde, yaşına tarafından tasarlanmayan binalarda eğitim görmelerine yol açtı. Pencereden ya da korkuluklardan düşme olaylarındaki yükselme bunu gösteriyor. Merdiven boşluklarına ağ gerilmesini önermiştik, çoğu okulda uygulanmasını yerinde buluyoruz. Teftiş edilemeyen kapı çocukları sıkıştırarak önemli yaralanmaya yol açabiliyor. Spor alanlarındaki kale, pota ve direkler sabitlenmediği için devrilebiliyor. Merdiven korkulukları, pencereler, bahçe duvarları ve merdiven boşlukları, asansörler risk saçıyor. Mektep çevresinde açılan kuyu ya da çukurlar doldurulmadığında tehlike sürüyor. Okulu çevreleyen istinat duvarları şiddetli yağış sonrasında kayabiliyor. Sağlam yapılmayan çatılar, yel veya yağışlarda çökebiliyor. Islak bırakılan zeminlerde çocuklar oynarken yaralanmalar olabiliyor, elektrik tesisatlarının açık bırakılması çarpılmalara neden oluyor. Dolap gibi devrilebilecek eşyaların sabitlenmemesi, okul servislerinin güvenlik şartlarını yerine getirmemesi, okul bahçelerinin otopark, yangın merdivenlerinin ambar olarak kullanılması tehlikeyi arttırıyor.”

Efe’nin arkasında değişiklik değil

s-3e96936475b022a6b51e599c538f24c7b50966 Maltepe’deki Dumlupınar İlköğretim Okulu’na dışarı giden 6 yaşındaki oğlu Efe Boz’u lavabo düşmesi sonucu kaybeden Nurdan Boz da, “8 yıldır tek mücadelemiz okullarda somut yetersizlikler sebebiyle çocukların ölmemesi içindi. Ankara’ya yürüdük, imza topladık, her kapıyı çaldık. Okullar çocuklar için tehlikesiz yerler haline getirilsin istedik. Güle oynaya gittikleri okullardan sapasağlam dönsünler istedik. Halen çocuklar basit tedbirsizlikler sebebiyle ölüyor. Mehmet Ali’nin ölümü de Efe’nin ölümü gibi bir anne babanın meselesi değil, toplumun çözmesi gereken sorun” dedi.

Mehmet Ali’nin yaşamına mâl olan demir kapının rayı yerinden çıkmasına rağmen kullanılmış

s-c7a8f8bb892459803f23d479f0d7869b11841f Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan ise, Mehmet Ali’yi öldüren demir kapının raylarında sorun olduğunu ve yerinden oynamasına rağmen kullanılmaya devam ettiğini belirterek,“Demir kapının raylarından çıktığı fakat önlem alınmadan kullanılması bu ölümü getirdi. İncelenmesini istiyoruz. Okulların maddi güvenliğini daha fazla konuşmalı” diye konuştu.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir