0

Fransa Parlamentosu, öğrencilerin üniversiteye değin okula cep telefonu sokmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Gelecek sene başlayacak yasaktaki gaye, telefona bağımlılığı eksilmek, derse odaklanmak, öğrencilerin birbirleriyle temasını sağlamak…

s-47d4b01bbc6693aac473810834853cf305dc07 Habertürk’te bulunan habere tarafından, Fransız Parlamentosu ilk, orta ve liselerde cep telefonu kullanımının yasaklanmasını taşıyan yeni bir düzenlemeyi kabul etti. Bağımlılığı eksilmek, derse odaklanmak ve öğrencilerin birbirleriyle temasını artırmayı hedefleyen kullanım ülke genelindeki tüm okullarda gelecek yıl başlayacak.

Bazı veliler endişeli

s-e63e58f53a868d05f5f52e8437f57a6919df8eFakat bazı aileler uygulamaya takviye verirken bazıları ise çocuklarıyla acil durumlarda bağlantılarının kopacağını, yasak nedeniyle öğrencilerin okula karşı ilgilerinin de azalabileceğini belirtiyor.

Okulların büyük çoğunluğu 2016’dan beri mektep binasına cep telefonuyla girişe izin vermiyor

s-b048eb4529ebfbaba69d5ef68df80845a7f224Yasaya Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da destek vermişti. Fransa’da, 12 ila 17 yaşındaki çocukların takriben yüzde 93’ü cep telefonuna sahip. Okulların büyük bölümü 2016 yılından beri öğrencilerin mektep binalarına cep telefonu ile girişine izin vermiyor.

Türkiye’deki yasaklanmış hiçe sayılıyor

s-600d9d82de5dab639226fec5a6258164136f4dTürkiye’de ise Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliğine tarafından okullara cep telefonu getirmek suç yok oysa derste uygulamak yasaklanmış. Kurallara uymayan öğrenciler disiplin suçu işlemiş sayılıyor. Telefonunu açık tutarak dersin akışını bozan öğrenci kınama cezası alıyor. Veliler de kimi vakit bu yasağı yok sayıyor.

Uzmanlar: ‘Telefonla uğraşan öğrenci derslerine odaklanamıyor’

s-b831a9c1cab5b30e5c5db2f5d0281d9a1ef986Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni Aslıhan Ateşli: “Aileler, çocuklarını telefonlarını derste kapalı tutmaları konusunda bilgilendirmeli. Bir Takım okullarda öğrenciler okula girerken telefonları cam dolaba koyup kilitliyor, teneffüslerde ve mektep çıkışında alabiliyor. Bu başvuru formu desteklenebilir. Telefonla uğraşan öğrenci derslerine odaklanamıyor.”Psikolog Narek Karasu: “Kültür ve yetiştirme tarzından nedeniyle çocuklarımız ve gençlerimiz daha içe kapanık. Telefon kullanımı aktifliği artırdığı için kolay benimseniyor. Keza çocukların eğitimini negatif etkilediği, uyarı dağınıklığına niçin olduğu bir gerçek. Fakat bu sorunun önüne yasaklayarak geçemezsiniz. Bu zıt tesir yapabilir. Telefona ulaşınca daha pozitif süre geçirmeye çalışırlar. Bağımlılıktan bilinçlendirerek kurtarabilirsiniz.”Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Bağımsızlık Yorbik: “Bu hukuki düzenlemelerden çok insanları bilinçlendirmek kendimce daha önemli. Fransa’daki bu düzenlemenin kesinlikle koruyucu bir etkisi olacaktır. Ama bir yana da çocukların irtibat haklarını ve anne babaların çocuklarına ulaşmasıyla ilgili sürece engel olmuş oluyorsunuz. Bana bu da çok dürüst gelmiyor. Ilk ve ortaokulda yasaklanması doğru bir karar olabilir ama lisede de yasaklamak tartışmaya açık bir konu.”

Sosyal medyadan da getirilen bu yasakla ilgili yorumlar yapıldı

Peki okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanması hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Olumlu buluyorum.
Yasak yok kısıtlama getirilmeli.
Olumsuz buluyorum.

Sonucu Göster


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir