0

Bebeğinizin tuvalet alışkanlığının geldiğini mi düşünüyorsunuz? Bebeğiniz peki buna hazır mı? Tuvalet eğitimi anne çocuk için çok büyük öneme sahiptir. Bu dönem kimi aileler için çok kolay geçerken kimi aileler için eziyet haline dönüşmektedir. Anne çocuk olarak doğru iletişim ve doğru yöntemlerle bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.

 

Uzmanlara göre fizyolojik gelişim yaşandığı 12-36 ay arasında çocuğunuza tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Ancak en önemli şartı anne ve babanın bu duruma hazır olması gerekir. Çünkü tuvalet eğitimi için büyük özveri, fedakarlık ve çok sabır göstermelisiniz.

 

Bebeğiniz Buna Hazır mı?

 

Tuvalet eğitimi başladığında süreci bebeğiniz yönetecek siz sadece ona bu durumda yardımcı olacaksınız. Ancak bebeğinizin de bu sürece hazır olduğunu gösteren işaretleri de taşıması gerekir. Bu işaretler neler olmalıdır?

 

Fiziksel Hazırlık: Bebeğin sabah uykudan kuru kalkması, gün içerisinde 2 saatten daha fazla tuvaletini tutması, atık bez sayısının azalması, oturma ve çömelme hareketlerini yapabilme, düzenli tuvaletini yapma rutini, ıslak ve kuru arasındaki farkı bilmesi ve anlayabilmesi gerekir.

 

Zihinsel Hazırlık: Tuvalete sıkıştığını belli edebilmesi, kaka çiş ayrımı yapabilmeli ve söylenenleri yapabilmesi gerekir.

 

Ruhsal Hazırlık: Kirli beze katlanamıyor olması, stresli ve huysuz olmaması, anne ve babayı taklit edebilmesi onları mutlu etmek istemesi söylenebilir.

 

Tuvalet Tanıtımı

 

Özellikle çocuklara korkulacak bir şey olmadığını göstermek için tuvalet tanıtılmalıdır. Kız çocuklarına anneleri, erkek çocuklara da babaları tuvalet için yardımcı olmalı ve neler yapması gerektiğini ilk aşama için gösterebilirler.

 

Çocuğunuzun Saat Aralıkları

 

Her insanın tuvalet için belli bir biyoritmi bulunur. Bu nedenle çocuklarında takip edilerek tuvalete götürme sıklığı belirlenmeli ve ona göre götürülmelidir. Başlama döneminde günde 3-4 defa götürülüp 5-10 dakika tuvalette zaman geçirilebilir. Biraz daha ilerleyen dönemde yemek yendikten ortalama yarım saat sonra uygun olabilir. Tuvaletini yapmazsa sabırla tekrar götürülmelidir. Yapmasa dahi oturduğu için bile ödüllendirilmeli ya da alkışlanarak güven oluşturulmaya çalışılmalıdır. Lazımlık kullanılacaksa onu almaya birlikte gidilmeli, beğendiği model alınmalıdır. Tuvaletini yaptığında temizliği birlikte yapılmalıdır.

 

Hijyen Konusu Öğretilmeli

 

Kız ve erkek çocuklara temizliğin nasıl yapılacağı öğretilmeli, tuvalet kağıdı nasıl kullanılır gösterilmelidir. Sifon çekmeyi öğretmelidir. Son olarak ellerin sabunla yıkanma alışkanlığının kazandırılması önemlidir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir