0

Son zamanlarda Karadeniz bölgesinde köprü inşası bazı yerlerde yapılmaktadır. Yapılan bu köprüler heyelan, sel, su taşkınları ve yapım eksikliğinden kaynaklı olarak yıkımı olurken Rize bölgesinden bulunan asırlık kemer köprüleri gördüğü binlerce heyelan, sel, taşkınlara karşı hala ayakta durmaktadır.

Rize bölgesinde bulunan köprünün en eskisi 1890’lı yıllarda yapımı olan 70 tane tarihi kemer köprü bulunmaktadır. Doğanın oynadığı tüm olumsuz durumlara karşı hala kendini koruyan ve yıkılmayan bu köprülerin yaşı 100’ü aştı. Bu kadar kaliteli olan ve yıkılmayan bu köprüler geçmiş zamanda olan mimar yapıdan kaynaklı, sağlam malzemelerin kullanılması sonucu bu güzel köprüler sapasağlam oluştur.

Bu konu hakkında Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu da yaşları 100 ile 120 arasında olan taş köprülerin yıkılmadığını, hala ayakta kaldığını belirterek ifadelerini şu şekilde yer verdi;

Rize yöresinde sivil mimarinin ürünü olan taş kemer köprü yapımı oldukça gelişmişti. İlimizde 100-120 yaşları arasında tescilli 70 adet taş kemer köprü bulunmaktadır. Bu köprülerin tamamı yıkılmadan ayakta kalmaya başarmıştır. Zaman zaman bu köprülerde meydana gelen tahribatlardan dolayı onarım çalışması yapılmıştır. Acil onarılması gereken 25 köprünün onarımı tamamlanmıştır. Her yıl, yıl içerisinde ortama 2-3 köprünün onarımına devam ediliyor. İlimizde tek gözlü, çift gözlü ve hatta dört gözlü taş kemer köprüler vardır”

 

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü aynı zamanda yapılan bu köprülerin uzun süre ayakta kalma sebebinin mimari yapısı sayesinde ayakta kalması kalitesini belli ettiğini söyleyerek ifadelerine şu şekilde devam etti;

“Köprülerde kullanılan malzeme, düzgün kesme ve moloz taştır. Köprü kemerleri düzgün kesme taşlardan, ayaklar ve diğer kısımlar, moloz taşlardan inşa edilmiştir. Korkuluklar tek sıra taş olarak yapılmış olup, bazılarında sonradan eklenen demir korkuluklar yer almaktadır. İlimizde 2-3 metre yükseklikte taş kemer köprüler bulunduğu gibi 45 metre yükseklikte taş kemer köprülerde vardır. İlimizde bulunan en büyük taş kemer köprüler; 20 metre yükseklik ve 40 metre uzunluğunda ki Şenyuva köprüsü, 19. yüzyılın sonunda Türk ustalar tarafından yapılan Köprülüköyü köprüsü, Fındıklı İlçesi Abu Deresi üzerinde bulunan Çağlayan Köprüsü ve 1901 yılında yapılan Güneyce köprüsüdür”

Şenyuva Köprüsü:

Karadeniz bölgesinde bulunan ve iklim koşullarına göre yapısı olan taş köprü, Çamlıhemşin’in Şenyuva Köyü’nde Fırtına üzerinde bulunan bu köprü, kemer köprülere örnektir ve tarihi de uzun süredir.

40 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğe sahip olan bu köprü ayakları moloz taş kullanılarak, kemer kısmı da düzgün kesme taş olarak yapılmıştır. Köprünün girişinde bulunan tabelada 1696 olarak tarihi belirtiliyor. Eğer tarihe merakınız varsa mutlaka bu tarihi köprüyü görmenizi tavsiye ederiz.

Çağlayan Köprüsü

Tarihi taş köprülerin en güzellerinden biri de Fındıklı ilçesine 8 km uzaklıkta olan Çağlayan köyünde bulunmaktadır. Tarihi konusunda sarkan dere taşının üstünde 1924 yazılı olsa da, ne zaman yapıldığı konusunda bir fikir yoktur. Buranın yerli halkına göre bu tarih selden dolayı yıkılan köprünün onarımı olduğu tarih yazılıdır. Tarih olarak bu iki köprüyü gezmenizi ve bunun gibi olan birçok köprüyü görmenizi tavsiye ederiz.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir