0

gs

Üniversite hayallerine kavuşmak için motosikletle pizza dağıtımı yapan Muhammed Ali Köse’nin hayatı, geçirdiği kaza ardından adeta kabusa döndü. Kafatasının her iki tarafında kazanın yol açtığı tarafsızlık sebebiyle aylarca yoğun bakımda kalan Köse, bu süreç içerisinde üç büyük beyin ameliyatı geçirdi.

ALICI LİTERATÜRÜNE GİRDİ

Köse’nin kafatasındaki açıklığı kapatmak için Afiyet Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Özhan Tehli ve Medikal Üretim ve Tasarım Merkezi (METÜM) mühendislerinin müşterek yürüttüğü egzersiz, hem hastanın hayatını kurtardı ayrıca de tıp literatürüne girdi.

Yaşadıklarını anlatan Muhammed Ali Köse, üniversite hayalleri için para biriktirmek nedeniyle Gölbaşı’nda bir pizzacıda kuryelik yaptığını belirterek, “Durum günü son paketi tahsis etmek için adrese giderken zıt yönden gelen bir vasıta ile kafa kafaya çarpıştık. Kazadan 2,5 ay geçtikten sonra hastanenin yoğun bakımında gözümü açtım.” dedi.

“TİTANYUM DA OLSA KAFATASIM DÜZELTİLDİ”

Kaza nedeniyle üniversite hayallerinin de yarım kaldığını ifade eden Köse, “Keza çalışıyor para kazanıyor ayrıca de üniversite sınavına hazırlanıyordum. İnşaat mühendisi olmayı çok istiyorum. Birincil ameliyatta kafatasımda parçalanan sağ ve sol kemikler alınmıştı. Son ameliyatımda ise titanyumdan kemik yaptılar. Titanyum da olsa kafatasım düzeltildi. Ameliyat öncesinde yaşadığım bir takım sıkıntılar da ortadan kalktı. Hocalarımıza fazla teşekkür ediyorum. Üniversite hayallerime şu an kaldığım yerden devam ediyorum.” diye konuştu.

Titanyumdan üretilen kemik parçalarıyla yapılan beyin ameliyatı hakkında data veren Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özhan Tehli, Muhammed’in motosiklet kaskı takmasına rağmen şiddetli bir kaza geçirdiğini anlatarak, “Bize geldiğinde çok bahtsız bir durumdaydı. Geçirdiği kaza nedeniyle beynin her iki tarafında kanama olmuş. Değerli bir meslektaşım göre ameliyat yapılmış, parçalanmış kafatası kemikleri alınmış ve kanama temizlenmişti. Hastamız kafatası defektlerinin kapatılması için bize yönlendirildi.” dedi. Hastayı birincil muayenelerinde kafatasının her iki tarafının da olmadığını gördüklerini ifade eden Tehli, “Muhammed Ali’nin kafatasının her iki tarafında da yüzde 20’nin üzerinde bir tarafsızlık bulunuyordu. Kafatası olmayınca dokunduğunuz zaman beyni rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Muayene ettiğimizde beynin bir tarafındaki basıncın rahatlıkla yer değiştirdiğini hissedebiliyorduk.” şeklinde konuştu.

“BİZİM İÇİN BIRINCIL OLDU”

Ameliyat öncesinde METÜM’den kafatasındaki açık alanlar için parça üretmelerini istediklerini anlatan Tehli, üç boyutlu yazıcılarla üretilen titanyum parçalarını başarılı bir operasyonla hastaya naklettiklerini söyledi. Doç. Dr. Tehli, operasyonla birlikte hastanın kafasındaki biçimsizlik, hitabe, yürüme ve şiddetli baş ağrılarının da ortadan kalktığını söyledi. Literatürde çift tarafla kafa defektleri kapatılan bir işlem yapıldığına ilişkin bilgiye rastlamadıklarını aktaran Tehli, “Ortak kemik defekti olup ayrıca hayatta kalan hasta sayısı az ayrıca de bunların onarılma ameliyatlarını az görüyoruz. Biz bu ameliyatları uzun süredir yapıyoruz fakat çoğunlukla tek yanlı ameliyatlar yaptık. Müşterek bizim için de ilk oldu.” dedi.

“BÜTÜN MASRAFLAR DEVLET ELİYLE KARŞILANDI”

Medikal Üretim ve Tasarım (METÜM) Merkezi Müdürü Simel Ayyıldız da ilk olarak çift çevrili kafatası defekti çalıştıklarını belirterek, “Özhan hocamızın oluşturacağı ameliyat baştan sona biz de birincil kere böyle bir çalışmaya imza attık. Çift kenarlı defekti çalışmanın farkı sağ ve sol simetriye uyarı edilmesidir. Mühendis arkadaşlarımız bunun için fazla uğraş sarf ettiler. Bu tasarım yapılırken ortam eksikliği hacim olarak hesaplandığında yüzde 43 eksiklik olduğu ve titanyum implantlar kapatılacak şekilde saptandı. tekrar tekrar yapılan işlem gibi fakat iki kez yapıyormuş gibi hastanın genel görüntüsü üzerinde tasarımı yapıldı. Üç boyutlu metal yazıcılarla üretimi yapıldı. Beyin cerrahisi ekibimiz ile birlikte başarılı bir işlem gerçekleştirildi. Biz de bu çalışmayı tıp literatürüne kazandırmaktan ve hastamızın genel durumunun iyi olmasını görmekten dolayı çok mutluyuz. Yapılan alıştırma sırasında hastamızdan bedensel anlamda hiçbir şey çıkmadı. Bütün masrafları Sosyal Güvenlik Kurumuyla yaptığımız uzlaşma çerçevesinde karşılandı. Bu gibi hastaların bu imkanlardan faydalanması için çok güzel bir örnek sergileniyor.” dedi.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir