0

Eskiye talep arttı

-Pleki mağarasında üretime başlayan Mustafa Yılmaz ve Sabri Uzun talepleri karşılamak için çalıştıklarını belirterek “ Tarihe ilgi büyük, yıllarımızı bu sanatla geçirdik, şimdi eskiye talep artınca yeniden mağaraya döndük” dediler.

İYİDERE: İyidere ilçesi Çiftlik ile Köşklü köyleri arasında bulunan pleki mağarasında tarihe ışık tutan iki usta tarafından pleki üretimi başladı.

İyidere ilçesine bağlı Köşklü ve Çiftlik köyleri arasında bulunan ve tarihi 300 yıla dayanan Pleki mağarası yaz sezonunun gelmesi ile birlikte tarihe döndü.

300 yıldır iki köyün geçim kaynağı olarak son 250 yıla damga vuran Pleki mağarası geçtiğimiz yıllar turizme açılmıştı.

Yerli ve yabancıların ziyaret ettiği Pleki mağarasının bir bölümü turizme açılırken önümüzdeki yıllarda bir kısmının daha açılacağı belirtiliyor.

Pleki mağarasının ulaşım yollarının yapılmasının ardından çevresinde restoran ve bungalov tipi konaklama yerleri de yapılmaya başlandı.

İyidere ilçesine 5 Kilometre mesafede bulunan Pleki mağarası tarihi yolu ise turizm bakanlığı tarafından yaya yolu olarak faaliyete geçmesi ile varış noktasında ise çeşitli tesisler ve tarihi değirmen onarılmış ve tarihi köprü hayata geçirilmişti.

Üretim başladı

Eski Köşklü köyü muhtarı ve Pleki mağarası yanında bulunan restoran işletmecisi Muhammet Rakıcı pleki mağarasına olan ilginin son yıllarda arttığını belirterek insanların konaklama yeri aradığını bu nedenle çay arazisinde bungalov tipi ailelerin kalabilecekleri yer yapıldığını söyledi,

Köyde iki yaşlı ustanın kaldığını belirten Rakıcı “ 83 yaşlarında Sabri Uzun ile 75 yaşlarında Mustafa Yılmaz diye iki pleki ustası kaldı. Bizlerden pleki talebinin artması üzerine iki ustamızı da pleki yapmaya çağırdık. Her ikisi de bizi kırmayarak ihtiyaçları karşılamak üzere mağaraya girip pleki taşı kesmeye başladılar” dedi.

Tarihe yolculuk başladı

Tarih boyu mısır ekmeklerinin pleki taşında pişirildiğini belirten Eski Muhtar Muhammet Rakıcı “ Geriye dönük insanlarımız pleki istemeye başladılar. Uzun yıllar talebi olmayan pleki bu yıl büyük ilgi gördü. 300 ile 500 TL arasında fiyat değişikliği olan Pleki taşlarının üretimine başladık. Keşke gençlerimize bu ustalarımız kurs verebilse ve tarihimizi canlı tutabilsek” dedi.

Organik ekmek isteniyor

Pleki taşının yapımı ile birlikte insanların pleki taşı isteklerinin arttığını belirten Rakıcı “ Yumuşak kaya taşından yapılan plekiler ateş üzerinde dayanıklılıkları ölçüldükten sonra hazır hale geliyor. Ateş üzerinde taşın tamamen kızması ve ısınması ile temiz bez ile içi temizlenerek hazırlanan hamur içine konularak oval şeklindeki saç ile üstü kapatılıp, üzerinde ateş yakılarak ekmek pişirilir, Normal fırınlarda pişirilen ekmeğin tadı pleki de pişirilen ekmeğin tadını asla tutamaz” dedi.

Özel ustalık ister

Pleki mağarasında kesilen taşların özel aletler ile oyma işleminin yapıldığını belirten Rakıcı “ Kaya taşına şekil vermek kolay değil, yanlış bir hareket taşın kırılmasına neden olur, bu nedenle pleki ustalığı ayrı bir meziyet ister ve bir plekinin yapımı yaklaşık 3-4 saat sürer” dedi.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Ümit

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir