0

Büyük Gülbahar Sultan Camii: 

Rize’nin merkezinde konumu olan ve Büyük Gülbahar Sultan Camii isminin aynısı bulunduğu mahallenin ismidir aynı zamanda. Rize’nin eski ibadet mekânlarından biridir ve sık olarak onarımı olduğu için sağlam ve yeni duruşunu her zaman korur.

Büyük Gülbahar Sultan Camii o kadar eskiye dayanır ki hangi yılda yapıldığı bilinmemektedir. Minareye son cemaat yerinden çıkılır ve minare aynı zamanda batı kısımda yer alır. Caminin tasarımı ise dikdörtgen planlıdır. Fakat orijinal görüntüsünü kaybettiğini belirtmek isteriz, uzun yıllık bu camiyi gezip görmenizi tavsiye ederiz ve hala ibadete açık olduğunu da belirtmek isteriz.

Rize Müzesi:

Rize Müzesi, yörenin kültürü, geleneği ve tarihi hakkında geniş çaplı bilgi alanı sunmaktadır. Rize Müzesi aynı zamanda ilçe merkezinde bulunur. Rize turlarında ilk olarak görülen yerlerden biri olduğunu da belirtmek isteriz. Sarı ev diye isimlendirilen bir binada bulunmakta ve 1984 yılında Atatürk evi olarak hizmetteydi. Geçen zamanlarda ise Kültür Bakanlığı tarafından alınıp yenileme çalışmaları sonucu 1998 yılında müzeye dönmüştür. Rize Müzesi’nde 70’den fazla arkeolojik eser, 1000’i aşkın etnografik eser, 600’e yakın sikkesi bulunmaktadır. Zengin koleksiyonlu olan bu müzede el yazmaları da vardır.

Rize Kalesi:

Rize kalesi iyi bir şekilde korunamadığı için tam anlamıyla orijinal hali olmasa da gidip o manzarayı görmeniz gereken yerlerden biridir. Adeta uçakla Rize üstünden geçer gibi bir manzara olması harika görüntüsünü ortaya çıkarmaktadır. Kaleye çıkıp meşhur Rize çayını elinize alıp manzaranın tadını çıkaracağınız bir kale.

Zil Kalesi:

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde Çat Vadisi üzerinde bulunmaktadır. Zil kalesi 1. Derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almaktadır ve kaleye çıkan yerli yabancı turistlerin doğasıyla ilgi odağı oluyor. Denizden 750 metre, Çat deresine ise 100 metre yakınlıkta olması kaleye çıkınca eşsiz bir güzellik sağlıyor ve gelenleri manzarasıyla büyülüyor. Zil kalesine manzarası için mutlaka çıkmanızı tavsiye ederiz.

Ciha Kalesi:

Ciha Kalesi Hemşin deresinin doğusunda yer almaktadır. Dairesel bir yapısı vardır. Kalenin giriş kısmı kuzey doğu tarafındadır ve iki kule ile desteği oluşturulmuştur. Orta alanda ise yine aynı şekilde daire planlı iki kule bulunmaktadır. Bu kulelerin amacı gözlem ve haberleşmeyi sağlamak amaçlı olduğu tahmin edilmektedir. Bu kaleyle alakalı restorasyon çalışmaları da başlamıştır.

Kale-i Bala:

Rize’nin Çamlıhemşin ilçe merkezine 40 km mesafede bulunan Kale Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda Fırtına deresine yakın bir yerdedir yani fırtına deresine gezmeye gidiyorsanız bu kaleye uğramanızı da tavsiye ederiz. Diğer bir adı da Varoş kalesidir. Zil kalesiyle benzerlik gösteren bir kaledir bu nedenden kaynaklı da aynı döneme ait olduğu düşünülür. Bu kalenin duvarları büyük ölçüde tahrip olmuştur. Dikdörtgen planlı olan bu kale aynı zamanda sert bir kayalık üzerinde bulunmaktadır. Bu yapının ortalama uzunluğu 70 m genişliği 25 metredir. Restorasyon çalışması olarak yenilenmesi sağlanan bu kaleyi gezmenizi tavsiye ederiz.

Kız Kalesi:

Küçük bir yarımada üzerinde bulunur ve Pazar ilçe merkezinin batısında yer alır. Kayalık bir zemin üzerinde olan kalenin kara ile bağlantısı yoktur. Duvarlarının taşla kaplı olması tasarımını dikkat çekici yapmıştır. Ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak ne zaman inşa edildiği konusunda bazı tahminler vardır. 13 ya da 14. Yüzyıllarda inşa edildiği tahmini vardır. Bu tahmini inşa tarihinin ne kadar doğru olduğu bilinmez sadece tahmindir ve günümüzde tek bir gözetleme kulesiyle tarihi yerini almıştır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir