0

UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’nda bulunan Gaziantep’in tarihi daha alçak yapısı olarak aşina ve turizme kazandırılan yer altı su tesisleri ile içme su şebekeleri, UNESCO geçici listesine girdi. 

Anadolu’da yalnızca Gaziantep’te bulunuyor.

s-81eabb552297c98f2de6ccdf88ed0c98e597ed Doğan Haber Ajansı’nın aktardığı habere tarafından, Anadolu’da sadece Gaziantep’te yer alan ve dünyanın en eskisi unvanına sahip olan yer altı su tesisleri (kastel) ve su dağılma sistemlerinin (livas) turizme kazandırılması noktasında yapılan incelemeler netice vermeye başladı. İki yıldır yer altı su tesislerini UNESCO’ya dahil etmeye çalışan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yapıların UNESCO geçici listesine alınmasını sağladı.

Gaziantep Belediye Başkanı Şahin sus sistemlerinin UNESCO listesine girmesini sosyal medya hesabından duyurdu

‘İki takvim çalışmanın sonucunu aldık’

s-b720058513cdfbc01f70f6fb25c53ea6dc0391 Bu yer altı su sistemlerinin sıcak ve verimsiz iklimlerde fazla manâlı olduğunu ve su ihtiyacının aralıksız arttığı için tarih her tarafında yöneticilerin dönemin teknolojisine, medeniyetine, data ve birikimlerine göre çözüm üretmeye çalıştığını aktaran Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalışmalarının sonunda sonuç verdiğini belirtti.

‘Gastronomide olduğu gibi geçici listeye girmiş olduk’

s-33730f9e2712485da94f4b03f114657e9e8ded Su altı tesislerinin dünyaya tanıtılması ve turizme kazandırılması için çalıştıklarını anlatan Şahin şöyle devam etti:

“Bunu dünyaya tanıtmak için 2 yıldan beri çok manâlı araştırmalar yaptık. Aynen gastronomide yaptığımız gibi, önce işin teorisini çalıştık, raporlamalarını yaptık. Konusunda bilirkişi hocalarla çalıştık. Tarih boyunca Roma, Hitit, Selçuklu, Osmanlı imparatorlukları döneminde su yönetimine ilişkin belgeli yaptık. Bilhassa kültür yolu dediğimiz eski mesken yerlerinde Pişirici ve Kozluca kastelleri var. O dönemin su yönetiminde geldiği noktayı gösteren çok önemli örnekler bunlar. Keza kanalizasyon hattını, benekli suyu pak sudan nasıl ayırdıklarını, nasıl çözümlemeler ürettiklerini keza de sıcak iklim olduğu için buharlaşmayı durdurmak için neler yaptıklarını görebiliyoruz. Bunların hepsini raporladık ve UNESCO’nun geçici listesine girebilmek için başvurduk. 2 yılın sonunda tıpkı gastronomide olduğu gibi geçici listeye girmiş olduk.”

‘Bölgeye daha fazla turistin gelmesini bekliyoruz’

s-99559bb34b3abcd61e14bda7584bdcf5d8a699 Öbür ülkelerde de bu unvanı elde etmek için mücadele gösterenlerin olduğunu anlatan Şahin:

“Dürüst yöntemlerle çalışıldığında sonuca nasıl hızlıca varıldığını gösterdik. Alt yapımız fazla adaleli. Hem yer aşağıda büyük bir uygarlık var, su medeniyeti var keza de bunu mükemmel raporlayan, artık bunu öğrenen deneyimli bir takım var. Bu ikisi birleştiği süre mutfak sağlam, rapor sağlam, lansman sağlam. Çok seri sonuç aldık ve geçici listeye girdik. Önümüzdeki günlerde bunun lansmanını yapacağız. Bundan sonraki süreçte yer altı yapılarımızla bölgeye daha pozitif turistin gelmesini bekliyoruz. Bunun için de zorunlu tanıtım çalışmalarını da yapacağız.”

Gaziantep Mutfağı UNESCO Korumasında


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir