0

Son zamanlarda anne adayları arasında sıklıkla konuşulan konulardan biri de faal doğum olduğunu bildiren Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Ufak, aktif doğum hakkında veri verdi. Ufak, aktif doğum ile ilgili, “Yatağa tabi kalmadan, annemizin hareketini istediği şekilde yapabildiği, hareket özgürlüğünün olduğu doğuma biz aktif doğum diyoruz” dedi.

Aktif doğum nedir

MÜZİK EŞLİĞİNDE DOĞUM

Gebe suyu geldikten sonradan hastaneye geldiğinde onu birebir peşine düşüp takip eden bir gebenin olduğunu söyleyen Koru Ankara Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzman Op. Dr. Zahide Küçük, aktif doğum sürecini, “Lağman, yapay sızı gibi rutin uygulamalardan kaçınmaya çalışıyoruz. Bunlardan kaçınıp doğumu olabildiğince doğal bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Annemizin olabildiğince hareket etmesini istiyoruz. Yanında eşi olabilir, sevdiği biri olabilir, bir refakatçi istiyoruz, anne kendini yalnız hissetmesin diye. İstediği gibi yiyip içebilir anne. Doğuma yattın artık hiç bir şey değil demiyoruz. Loş ışıklandırılmış odalarda doğum yaptırıyoruz. Bu loş ışık melatonin endorfin salınımını artırıyor. Bu şekilde annemiz daha, mutlu daha huzurlu bir şekilde doğuma giriyor. Müzik eşliğinde doğum yaptırıyoruz. Doğum olur olmaz bebeğimizi anne kucağına veriyoruz ve ten tene temas yapmasını sağlıyoruz. Bu fazla kayda değer. Kordonu geç kesiyoruz. Yaklaşık 30-60 dakika bekliyoruz. Bu da bebeğimize giden kan akımının bir tedarik daha artmasını sağlıyor. Özel odamızda konut ortamı denilen ortamda da doğumu gerçekleştirebiliyoruz. Eşi, yanında uzmanlarla doğum hanenin gürültüsü olmadan, ev konseptinde bir odada doğum yaptırıyoruz.” ifadelerini kulandı.

Aktif doğum nedir

EPİDURAL ARALIĞA GİRİLEREK ILAÇ VERİLİYOR

Ağrısız epidural yöntemi hakkında da veri veren Op. Dr. Zahide Küçük, “Epidural doğum bizim rutinde uyguladığımız bir doğum yok sahiden. Eğer annemiz isteyecek olursa ben öneririm. Çünkü anne ve bebek için manâlı bir tabi etkisi yok. Epidural anestezide duyumsuzlaşma uzmanlarımız göre bel bölgesine epidural aralığa girilerek açıklanmış miktarlarda ilaç veriliyor. Annemizin kasılması oluyor lakin hissettiği sancı düzeyi büyük oranda azalıyor. Anne kasılmaya eşlik edebiliyor. Yürüyebilir. Bazı hastalarda yürüyemeyeceğim kaygısı oluyor fakat pek bir şey değil. Aktif bir şekilde yeniden doğum eylemine katılabilirler. Manâlı bir alt etkisi yok. En sık gördüğümüz alt etkisi hafif bir kan basıncı düşüklüğü ve baş ağrısı yapabilir. Bunlar da geçicidir” dedi.

“DOĞUMDAN KORKMAYIN

Anne adaylarına tavsiyelerde bulunan Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Ufak, “Doğum konusunda mutlaka bilgilensinler. Doğumdan korkmasınlar. Doğum korkusunu yenebilmek için en kayda değer adım bilgilenmek. Gebe eğitim programlarına katılsınlar. Doğumda hareket özgürlüğü olmasını onlar da önemsesinler. Doktorlarından bunu mutlaka istek etsinler. Cilt tene teması mutlaka istesinler. Doğum anı fiilen müthiş bir lahza. Olabildiğince huzurlu bir şekilde bu anın tadını çıkartmaya çalışsınlar” diyerek sözlerine son verdi.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir