Haydarpaşa Garı, AKM ve Kılıç Ali Paşa Camii’nin ardındaki, restorasyondaki Teşvikiye Camii’nde yaşanan yangının da alıştırma esnasında elektrik kontağından çıktığı iddia edildi. Prof. Abdurrahman Kılıç, “Tarihi yapılardaki yangınların % 90’ı restorasyonda” dedi ve ekledi “Sıcak alıştırma olası olduğunca yapılmamalı.”
Habertürk’ten Uzay Kesmen’in haberine göre, Sultan Abdülmecid kadar 1854’te yaptırılan ve 1 aydır restorasyon çalışmaları süren İstanbul Nişantaşı’ndaki Teşvikiye Camii’nde önceki gün meydana çıkan yangın, gözleri bir kere daha tarihi yapılardaki restorasyon çalışmalarının güvenliğine çevirdi.
Yangınların sebebi sıcak çalışma ve elektrik
İstanbul İtfaiyesi eski Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, tarihi yapılardaki yangınların takriben yüzde 90’ının restorasyon esnasında meydana geldiğini belirterek, bunların genelde sıcak egzersiz ve elektrikten kaynaklandığını savundu.
‘Küçücük bir kıvılcım, oksijenle ağır ağır büyüyerek 5-6 saat sonrasında bile yangın başlatabiliyor’
Geçmişte Sait Halim Paşa Yalısı ve Haydarpaşa Garı’ndaki yangının da bu şekilde çıktığına uyarı çeken Kılıç alınması gereken önlemlere ilişkin şunları söyledi: “Sıcak çalışma mümkün olduğunca yapılmamalı. Yapılması halinde, özellikle kaynak ve lehim gibi çalışmalarda yangın battaniyeleri kullanılarak, etraftaki ahşap kısımların kapatılması gerekiyor. Çalışma esnasında söndürme cihazı bulundurulmalı. Bir olumsuzluk yoksa deha çalışma bittikten sonradan minimum 1 saat çalışma alanı denetleme altında tutulmalı. Küçücük bir kıvılcım, oksijenle yavaşça büyüyerek 5-6 saat ardından bile yangın başlatabiliyor. Tarihi yapılarda ise bu süre çoğunlukla yarım saat. Alıştırma bittikten sonra elektrik en ince ayrıntısına kadar kapatılmalı. Keza tarihi yapılarda çalışan işçiler, yangınla ilgili eğitilmeli.”
‘Restorasyona alma nedeni eski elektrik tesisatıydı’
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Teşvikiye Camii’nde meydana çıkan yangınla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Camide restorasyona daha başlamadık. Yer teslimi yapıldı, ibadete kapandı. Yangın elektrik kontağından çıktıysa, zaten bizim camiyi restorasyona alma sebeplerimizden biri eski ve bir an önce değiştirilmesi gereken tesisattı. Fakat içeride bir izmarit ya da ısıtıcıdan vs. yangın çıktıysa o vakit feci bir ihmal var demektir. O süre müteahhitleri hizaya çekmemiz gerekli demektir. İtfaiye raporunu bekliyoruz.”
2010 Haydarpaşa Garı’nda restorasyon sırasında yangın çıktı. 2.5 saatte teftiş altına alınan yangında, tarihi garın çatısı ve 4. katı tamamen yandı. Yangının kaynak sırasında çıktığı belirlendi.
2011 Mimar Sinan’ın 1580’de yaptığı Kılıç Ali Paşa Camii’nin restorasyonu sırasında çatısında yangın çıktı. Yangın yapıya zarar vermeden söndürüldü.
2012 Halen yıkımı süren Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) tadilat çalışmaları sırasında yangın çıktı. Havalandırma boşluğunda meydana çıkan yangın, itfaiyece söndürülmüştü.
Sosyal medyadan da çıkan bu yangınlara tepkiler geldi…
Restorasyona başlangıç & ‘restorasyon’ sırasında yangın çıkması. Bravo açık konuşmak gerekirse! Aynen Haydarpaşa Garı’nda olduğu gibi.. Natürel, o restorasyonun gerisinde, şehre bir ‘cheesecake’ daha kazandırmak da olasılık kapsamında, Narmanlı gibi. https://t.co/tqSnrzBZXj— Turgut Tarhanli (@turgut_tarhanli) 15 Nisan 2018
demek ki nerede restorasyon orada yangın nerede yangın orada restorasyon— Şoreş Haki (@edemeyen) 16 Nisan 2018
Zaten bu yıllarda tarihi bir yapıyı “restorasyon” diye kapattıklarında her türlü felaketi bekliyoruz. Özellikle de yangın çıktığı haberini duymak neredeyse kaçınılmaz oluyor maalesef. Nereden tutarsan tut ülke elde kalıyor ve hiç şaşırtmıyor artık.— Sevcan Yörük (@svcnyoruk) 15 Nisan 2018
Restorasyon çalışmasının olduğu yerlerde yangın çıkması tesadüf mü? Bu işte bir gariplik yok mu? https://t.co/tgVrw2bSkX— Asli Kazan (@perapea) 15 Nisan 2018