0
6 Paylaşım

Veremin dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalığı olduğunu gösteren Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, tedavisi hakkında manâlı bilgiler verdi.

Tüberküloz, bir diğer deyişle verem, günümüzde bundan böyle çare edilebilir olmasına karşın hala çok sayıda kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor… Bunun nedeni ise hastalığın zamanında tespit edilememesi ve tam tedavinin uygulanmaması. Veremin dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalığı olduğunun altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, bu hastalıktan 2020’yılına değin 30 milyon kişinin hayatını kaybedeceğinin öngörüldüğünü söylüyor. Hastalıkla mücadelede yapılan en büyük hatanın ise tedaviyi erken adamak olduğunu gösteren Prof. Dr. Reha Baran, her hastanın en düşük 10 kişiye de mikrobu bulaştırdığına da dikkat çekiyor.

BİNLERCE YILDIR VAR

Verem binlerce yıldır var olduğu aşina bir rahatsızlık. Varlıklı-fakir, genç-yaşlı demeden herkese bulaşabiliyor. En çok akciğerde olmak üzere bütün organlarda rahatsızlık yapıyor. Tedavisiz bırakılırsa veya fena çare edilirse, öldürücü olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran, “Tüberküloz mikrobu ne kadar tedavi edilirse edilsin, verem basilinin bir kısmı vücutta ölü olarak kalıyor. Tüberküloz mikrobu alan bir kişi o hastalığa anında yakalanmayabiliyor, ömrünün bir döneminde bu mikrop aktif hale gelebiliyor” diyor.

NASIL BULAŞIR?

Verem temasla yok, havada asılı duran tüberküloz partiküllerinden bulaşan bir rahatsızlık. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde diğer insanlara da kolaylıkla bulaşabiliyor. Eğer hasta tedavi aşağıda değilse ve mikrop saçıyorsa, öksürmesi, hapşırması ve nefes alıp vermesiyle havaya karışan mikroplar, hasta ile aynı ortamda yer alan sağlıklı kişilerin ciğerlerine yerleşebiliyor.

Hastalığın bulaşması konusunda halk müziği aralarında yanlış aşina bir takım noktaların da altını çizen Prof. Dr. Reha Baran, “Mikrop tokalaşmakla, hastanın kullandığı eşyalara temasla bulaşmıyor. Hastanın iyi tedavi görmesini karşılamak ve ayrı odada tedavisini sürdürerek odayı sık sık havalandırmak, tedavideki en manâlı etkenler” diyor. Hastayla aynı ortamı paylaşanların bilhassa koruyucu ilaç tedavisi görmelerinin önemini de vurgulayan Prof. Dr. Reha Baran, Verem Savaş Dispanseri’nde bedava olarak hastanın yakınlarının taramasının yapıldığını ve koruyucu ilaçların verildiğini belirtti.

KİMLER TEHLIKE ALTINDA?

Peki mikrobu bölge herkes hasta olmuyorsa, verem mikrobu kimleri hasta ediyor? Burada bağışıklık sisteminin devreye girdiğine değinen Prof. Dr. Reha Baran “Kişi çok çalışıyorsa, fazla sigara içiyorsa, yorgunsa, alkol alıyorsa savunma sistemini zayıflatmış oluyor. Diyabetik olanlarda da savunma sistemi kuvvetsiz oluyor. veya hap, kortizon kullanıyordur, kemoterapi görüyordur. Bu nesil hastalarda da vereme yakalanma riski fazla daha yüksek. Mesela ABD’de ve gelişmiş ülkelerde veremin artış nedeni AIDS hastalığının artmasıdır. Bunlarda da savunma sistemi çöktüğü için verem olma riski artıyor” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DIKKAT

Veremin sinsi bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Reha Baran, basit görülerek önemsenmeyen önemli belirtileri şöyle sıraladı;
2 haftadan uzun süren öksürük
Halsizlik
Hafif iştah kaybı
Balgamda kan
Gece terlemeleri

“İYİLEŞTİM” DİYE DÜŞÜNMEYİN

Bilinenin aksine herkeste tüberküloz mikrobu bulunmadığını açıklayan Prof. Dr. Reha Baran, “Türkiye gibi ülkelerde tüberküloz mikrobunun enfekte ettiği kişi sayısı oldukça yüksek. Türkiye’nin yüzde 30 ila 50 arasındaki kişilerde tüberküloz mikrobu var. Oysa bu kişilerin hepsi hasta olmuyor. Her 100 bin kişiden sıradan 25 kişi verem hastası oluyor” dedi. Tüberküloz hastalarının doktora başvurma sürelerinin ortalama 1 ay olduğunu gösteren Prof. Dr. Reha Baran bu sırada mikrop saçan hastanın mikrobu en az 10 kişiye bulaştırdığına dikkat çekiyor. Hastalıkta en risk durumun ise tedaviyi erken ayrılmak olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Reha Baran, bütün tedavi uygulanmadığı için hastalığa her tarafta yakalanma riskinin arttığını söyledi.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
6 Paylaşım

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
8
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
9
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
6
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
5
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
8
Beğendum
Bayildum Bayildum
2
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
1
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı