0
14 Paylaşım

Lise öğrencileri arasında düzenlenen Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatları (INSPO), bu yıl İstanbul’da düzenlendi. Yarışmaya sıhhat, çevre, enerji ve mühendislik alanlarından 385 proje başvururken 10 bambaşka ülkeden 55 proje finale kaldı. Özel bir lisede 2. sınıfa aralıksız Ayşenaz Uzun, sütleğen bitkisinden yola çıkarak hazırladığı ‘Kumaşların bir takım mekanik özelliklerinin doğal maddeler kullanılarak geliştirilmesi’ adlı projesiyle mühendislik alanında ikinci oldu. 

Tesadüf eseri eline değmesiyle projeye başlangıç kararı almış.

s-a234fcee7f0357d409cc7549d93613954974a3Sütleğen bitkisinin eline rastlantı eseri çarpmasıyla elinin kızardığını söyleyen Ayşenaz, daha sonra bu fikirden yola çıkarak projeye başlamaya karar verdiğini söyledi. Sütleğenin ısıyı azalttığını öğrendikten sonra ‘ısıya dirençli kumaş’ elde edeceğini düşündüğünü söyleyen Ayşenaz, “Yanmazlık testi yaptım ve başlangıçta kumaşın ilk 14 saniyede ateş aldığını gördüm. Sıradan bir kumaş 10 saniyede alev alıyor. Benim üstünde çalıştığı sütleğen bitkisi özünü uygulayarak geliştirdiğim bez ise doğada maliyeti eksik olan ve kanser riski olmayan bir kumaş. Dolayısı ile itfaiyeciler için giysi tasarlanabilir” ifadelerini kullandı.

“İdealim bilim insanı olmak”

s-5dc72d1af4b76100f2d064a24d5ca931da4c95DHA’nın haberine kadar, projesinin ikinci aşamasında kumaşa kırışmazlık testi uygulayan Ayşenaz, bayağı bez ile sütleğenli kumaş üstünde testi gerçekleştirdiklerini ve sütleğenli kumaşın basınca daha dirençli olduğunu gözlemlediğini belirtti. “Sütleğenli kumaş daha eksik kırışıyor. Son olarak tuşa yani yumuşaklık testi yaptık. Sütleğeni sürdüğümüz kumaşların daha yumuşak ülkü geldiğini gördük” diyerek projesinin işleyişini anlatan Ayşenaz, hedefleri için ise “İdealim bilim insanı olmak” ifadelerini kullandı.

358 proje arasından 2. oldu

s-8f0728e1e87aeb5e066348e009fe1a9a8add5bAyşenaz’ın projesine danışmanlık yapan öğretmen Gülsemin Savaş Tuna, Ayşenaz’ın bu başarısı için,  “Bu yarışmaya 10’dan artı ülke katıldı. Yarışma 4 ayrı aşamada gerçekleştirildi. Mühendislik, afiyet, çevre ve enerji alanlarında yapıldı. Biz ülkemizi mühendislik alanında temsil ettik. Ülkemizden 7 proje vardı. Genel anlamda 358 proje başvuruda bulundu. 55 proje finale kaldı, biz de bu yarışmada 2’ncilik aldık” ifadelerini kullanarak öğrencisini kutladığını belirtti.

Mart 2019’da Meksika’da yapılacak olan yarışmaya katılmaya adalet kazandı.

s-a67f077bcf0fcd9f159c0ac575971470cd3c3bINSPO 2018’de, Ayşenaz Uzun’un yanı sıra mühendislik kategorisinde, ‘içecek getiren robot’ projesiyle Ahmet Akif Kaya ve ‘yapısal renk eldesinde silika taneciklerinin kullanımı’ projesiyle Arda Çağan Karagöz birinci oldu. Ayşenaz Uzun derece aldığı bu projesiyle birlikte 2019 yılının Mart ayında Meksika’da yapılacak olan yarışmaya katılmaya adalet kazandı.

İkinciliğe bedel görülen Ayşenaz’ın ‘ısıya dirençli kumaş’ projesi

İkinciliğe değerinde görülen Ayşenaz’ın ‘ısıya dayanıklı bez’ projesi İkinciliğe değerinde görülen Ayşenaz’ın ‘ısıya dayanıklı bez’ projesi 5bbf6c8fbd6e884821186661.jpg


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
14 Paylaşım

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
6
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
7
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
4
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
3
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
6
Beğendum
Bayildum Bayildum
10
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
9
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı