0
9 Paylaşım

Hak Bakanlığı, boşanan eşe “ömür boyu” nafakaya sınır getiriyor. Bakanlık komisyonunun alternatifli çalışmasına kadar, Türk Uygar Kanunu’nun 175. maddesindeki, “yokluk nafakasına” 5 sene sınırı konulacak, süreyi aile mahkemesi hâkimleri belirleyecek. 

İşte basına yansıyan ayrıntı… 

Mevcut yasa ne diyor?

s-448806465cd8c2e5fed08080bc7bf10acf10db Mevcut TMK 175. maddesine göre, “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için dahası malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz” ifadesi yer alıyor.

Eskiz çalışmaya göre, bu maddedeki “süresiz” ibaresi kaldırılacak.

s-19ca352fdab20aba13ccf39691f9732fb4f69aBakanlık, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ın önerisi ışığında, “Yoksulluk nafakası”nı, koşulları olduğu takdirde “en düşük 1 sene” ve “en fazla 5 sene ile sınırlandırmayı” tartışıyor. Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine tarafından çocuksuz boşanmalara azami 1 sene, çocuklu boşanmalara da tekrar dava açılış tarihinden itibaren yani tedbir nafakası süresi dâhil almak üzere 3 veya maksimum 5 yıl yokluk nafakası verilmesi planlanıyor. Fakat nafaka süresine dönük alternatifli egzersiz yürütülüyor. Bakanlık yetkilileri Hürriyet’e, çalışmayan, sosyo-idareli durumu cılız kadını mağdur etmeyecek hakkaniyete uygun bir düzenleme yapılması için alıştırma yürütüldüğünü açıkladı.

Nafaka belirlenirken, boşanan eşin “hata” derecesi tartma taşıyacak.

s-76830d778aefed615bdb52a558dc575fb9ecadNafaka süresini devretmek açısından TMK’da kriterler yer alacak. Buna tarafından aile hâkimi, eşe “yoksulluk nafakası” verilmesini ve süresini takdir ederken;Evliliğin süresi,Müşterek çocuk bulunup bulunmaması,Kadının (eşin) yaşı,Gelir seviyesi,Ve hata durumu kriterlerine bakarak nafaka süresini belirleyecek. Kadının kusurunun % 50’den fazla olması halinde hâkim nafaka ödenmemesine karar verebilecek. Nafakanın bedensel-manevi tazminatta olduğu gibi “az kusurlu” ya da “kusursuz eşe” verilmesi üstünde çalışılıyor. Yokluk nafakası bölge eşin mağduriyeti alınan tüm tedbirlere rağmen belirlenen 5 takvim vakit sonunda hâlâ devam ediyorsa devlet göre bir fon oluşturularak, nafakanın fondan karşılanması önerisi de bakanlığın çalıştığı konular aralarında yer alıyor.

TMK’nın 166. maddesinde, “Eylemli ayrılık nedeniyle boşanma davalarında bekleme süresi 1 yıldır” düzenlemesi de tartışılıyor.

s-ce8c6c6a46fc0888ba6ad3c8f4fd0643373528TMK’da olan oysa pozitif uygulanmayan toplu “tazminat” alarak nafakadan çekilme de seçenekler aralarında. Benzer, nafaka yerine toplu tazminat ödemeyi tercih edebilecek.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, TBMM’deki Aile Araştırma Komisyonu’nda şu açıklamada bulunmuştu:

s-f287921a0550a3a43b6c4e58803ef130634ed6“Boşanıyorsunuz, kadının adını bile unutuyorsunuz. Araya 2 evlilik giriyor, 3 önceki eşiniz size dava açıyor; adını unutmuşsunuz, yüzünü unutmuşsunuz. Her ay diğer taraftan artan miktarlarda ona ödüyorsunuz otomatik. Devlet ne yapmış? İşin kolayını bulmuş, ihaleyle kocaya o işi yıkmış.”

Adalet Bakanlığı’nın boşanılan eşe ödenen nafaka ile ilgili şansın dönmesi içeren taslağına, bayan örgütlerinden tepki var.

s-8dcddd8929f64fddcc54c4c4a5fc9c7b350070Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e konuşan Bayan Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav yeni düzenlemenin kadın haklarını değil sayacağını söyleyerek şu açıklamayı yaptı:”Türkiye’de kadınlar için boşanmak istemek ölüm fermanı olabiliyorken, devletin yapması gereken boşanma süreçlerinde kadının korunması, güçlendirilmesidir. Nafaka ile ilgili düzenlemedeki maddeler ise bunun bütün tersi olup, dobra dobra erkeklerin tarafını tutmakta, kadınlar için zaten fiziksel manevi güç olan boşanma sürecini daha da zorlaştırıyor. Hükümet çoğunlukla baskı gördüğü için boşanmak isteyen kadınlara ‘ya ölüm veya parasızlık- açlık’ diyor. Çünkü getirilen kriterler hatalı işleyecektir. Örneğin ‘kusur’ oranı kadınların öldürülürken bile ‘kusurlu’ bulunabildiği, yargının bu değin cinsiyetçi olduğu koşullarda her seferinde kadınlar aleyhine işleyebilir. Kadın haklarını değil sayan bu gibi düzenlemeleri genellikle aileyi gözetmek bahanesi ile gündeme getiriyorlar.”Mor Dayanışma Sözcüsü Juliana Gözen ise şöyle konuştu:”Evlilikte kadının kusurunu değerlendireceklermiş… Boşanmak istemenin bile kadın kusuru olarak görüldüğü bir hukuksal yapıda, kadını kusurlu çıkarmak için mucizevi çaba sarfedeceklerini adımız gibi biliyoruz. Kadını toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda zapturapt altına almaya çalışan zihniyet, gündeme getirdiği bu düzenleme ile de, kadının boşanmasını engellemeyi hedefliyor.”

Sosyal medyada yeni düzenlemeyle ilgili yorumları derledik


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
9 Paylaşım

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
6
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
7
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
4
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
3
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
6
Beğendum
Bayildum Bayildum
10
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
9
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı