0

2000’li yıllar öncesinde dönemin Belediye Başkanı Hızır Hop tarafından eş değerde cami Pazar yeri üzerine yapılmasına rağmen vakıflar Genel Müdürlüğünce 5 santim daha büyük oldu gerekçesi ile Orta Caminin yıkımı durdurulmuştu.

Şehir merkezi ile çarşı, Yeniköy, Dağsu ve birçok mahalleyi birbirine bağlayan yolun ortasında kalan Orta Camii Toki konutları içinde aslına uygun olarak yapılmaya başlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce istenilen özelliklerde yaptırılan Caminin birkaç ay içinde tamamlanacağı belirtildi.

 AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal çeşitli dönemlerde “ Cami yıktıran başkan” olarak anılmayanlar işlemi geciktirdi, orta cami için yapılan bir cami var, şimdi ise yine ikincisi TOKİ konutları içinde yapılmakta. Artık Orta Cami yıkılarak Yeniköy Bulvarı açılacak ve dere üstü ile birlikte şehir nefes alacak. Önümüzde ki aylar içinde yıkım gerçekleşecek. Orta caminin taşınmasına başlandı. Orta caminin altında kalan bir bölümünde malum dere akıyor” dedi.

Bu akşam Yatsı Namazının akabinde ibadete kapatılacak olan Eski Orta Camide bugün son kez Cuma Namazı kılındı.

Rize’de Bulvar Projesi kapsamında 90’lı yıllardan bu yana yıkımı gündemde olan, ANAP’lı Rize Belediye Başkanı Hızır Hop döneminde bir benzerinin 50 metre gerisinde inşa edilmesine rağmen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yıkımına izin verilen ancak AK Parti’li Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın “Cami yıkan başkan olarak anılmak istemiyorum” diyerek yıkmadığı tarihi Orta Cami’nin, yıkılıp yerine yenisinin yapılması için gerekli izinlerin alınmasından sonra taşınma ihalesi geçtiğimiz yıl Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından gerçekleştirilerek yüklenici firma ile imzalar atıldı.

Önümüzdeki günlerde içerisindeki ahşap ve tarihi özellikler taşıyan donanımları alınacak olan caminin yıkımına başlanılacak. Timya Vadisi’nde birebir aynısı yapılacak olan yeni Orta Cami’nin ise 11 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Şehir merkezinde bulunan tarihi Orta Cami’nin ilk inşasının 1737 yılında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Birçok bakım ve onarımdan geçen cami son şeklini ise 1930 yılında yapılan genel bir restorasyon ile almış. 90’lı yıllarda yıkımı planlanan caminin bir benzeri de 50 metre gerisinde inşa edilmiş ancak mevcut camiden 120 metre kadar daha geniş inşa edildiği için caminin yıkımına onay çıkmamıştı.

Tarihi camide kılınan son cuma namazı cami cemaati tarafından buruk bir cuma olarak değerlendirildi. Cami çevresinde esnaflık yapan Habip Agun, “Bu tarihi camide son cuma kılmanın burukluğunu yaşıyoruz. Burası insanların birleştiği kaynaştığı bir mekandı üzgünüz ancak yapacak bir şey yok yıllardır yıkımı bahsediliyordu gerçek oldu” ifadelerini kullandı.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir