0

Müşterilerinin beklentilerini eksiksiz bir şekilde karşılayan, müşterilerini tatmin etmeyi başaran firmalar; markalaşma yolunda hızla ilerlerken; her geçen gün daha fazla sayıda ‘mutsuz müşteri’ ile karşılaşan firmalar; maalesef ki kurumsal kimliklerinin zedelenmesi gibi zorlayıcı bir süreç ile yüzleşmek zorunda kalabiliyor.

Kısacası müşteri memnuniyetini sağlamak; müşterilere beklentilerinin de üzerinde bir hizmet sunmak, imajını ve itibarını korumak isteyen tüm firma ve şirketlerin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Peki; küçük ya da büyük çaplı müşteri memnuniyetsizliği ile karşılaşan firmalar; kriz anlarında nasıl bir tutum sergilemeli?

 

·       Müşterinizin şikayetini dinleyin!

Kriz yönetimi sürecine başlarken; müşterinizin şikayetini dikkatli bir şekilde dinleyerek, olayları daha kapsamlı bir şekilde ele alma yetisine sahip olabilirsiniz.

Müşteri şikayetini dinlerken; müşterinizin haklı olduğu noktalarda ona hak vermeniz; kendisini daha değerli hissetmesini sağlayabilir. Saldırgan ve savunmacı bir tutum yerine ılıman ve işbirlikçi bir tutum sergileyerek;aranızdaki buzların erimesini garantileye bilirsiniz.

·       Her ne olursa olsun; sakin kalmayı başarın!

Müşteri krizini çözerken; kendinizi gergin ve sinirli hissetmeniz; problemi çözmek yerine hem size hem de müşteri ile olan ilişkinize zarar verebilir.

Bu yüzden karşınızdaki kişi her ne kadar sinirli ve agresif olursa olsun; siz; bağışlayıcı olan taraf olun ve polemiğe girmekten kaçının.

·       Bir an önce hatanızı telafi edin!

Müşterinizin sunduğunuz hizmetten ya da satın aldığı üründen memnun kalmaması durumunda ilk önceliğiniz; her daim hatanızı telafi etmek olmalı!

Örneğin; e-ticaret siteniz üzerinden ayakkabı siparişi veren ancak kendisine yanlış bir ayakkabı numarası gönderilen müşterinizi geri kazanmak adına ona uygun numaralı ayakkabıyı tekrar yollayabilirsiniz.

Hatanızı telafi etmek; ne kadar üzgün olduğunuzu göstermek adına ona; ayakkabının yanında şık bir bluz armağan edebilirsiniz! Kargo paketini açtığında böyle bir armağan ile karşılaşan müşterinizin size eskisinden daha çok saygı duyacağından şüpheniz bile olmasın!

Peki; söz konusu büyük çaplı bir müşteri memnuniyetsizliği olduğunda neler yapabilirsiniz?

 

Küçük çaplı krizleri yönetmek; sizin de tahmin edeceğiniz gibi büyük krizleri yönetmekten kat ve kat daha kolay. En azından gönlünü almak zorunda olduğunuz kişi sayısı daha az!

Ancak; söz konusu çok sayıda müşterinin memnuniyetsizliği ise daha organize bir şekilde çalışmanız gerekiyor.

Peki; çok sayıda müşterinizin memnuniyetsiz olduğu anlarda neler yapabilirsiniz?

·        İlk olarak; kapsamlı bir kriz planı hazırlayın( Hazırladığınız plan; daima yazılı olsun)!

·        Ardından krizin kaynağını bulun.

·        Kriz yönetiminde rol alacak, tüm yetkili personellerinizi belirleyin( Kitlesel kriz yönetiminde takım halinde çalışmanız gerekiyor).

·        Kriz yönetiminde görevlendirdiğiniz tüm personellerinizle ‘tek ses’ olmayı başarın!

·        Krizin nasıl yayıldığını ve kitlesel bir boyuta dönüştüğünü irdeleyin.

·        4. aşamada neler yapabileceğinizi belirleme kadına durum analizi yapın.

·        Müşteri ile iletişim halindeyken daima şeffaf ve dürüst olun.

·        Müşterileriniz ile herhangi bir söz tartışmasına girmekten kaçının!

·        İş ortaklarınızı da kriz planınıza dahil edin.

·        Sosyal medya hesaplarınıza olumsuz yorum yapan müşterilerinizin yorumlarını silmeyin. Onları engellemeyin!

·        Son olarak da hatanızı telafi etmek için biran önce harekete geçin!

Müşteri memnuniyetsizliğinde kriz yönetimi; her ne kadar zor gibi görünse bile kesinlikle imkansız değil! Tek yapmanız gereken şey; bu krizi atlatacağınıza inanmak ve belirli bir plan doğrultusunda hareket ederek,emin adımlarla ilerlemek!

Bu sayede kaybetmek üzere olduğunuz müşterilerinizi yada müşteri kitlenizi birer sadık müşteriye çevirebilir; başarılı bir kriz yönetimi sayesinde müşterilerinizle aranızdaki süregelen ilişkiyi eskisinden de daha sağlam bir hale getirebilirsiniz!

EDİTÖR : MÜGE YILDIRAN


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir