0

Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokolü imzaladı. Ardından ise şartlar ve lojistikle ilgili incelemeler sürdü. Anlaşmaya son rötuşlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın heyetiyle New York’ta olduğu geçen hafta verildi ve Ohio’daki üniversiteyle el sıkışıldı

s-73f239aeb3cd4b9742247cb4f1a88fbcab49ae Türkiye’nin manâlı kültür miraslarından Zeugma antik kenti kalıntılarının simgesi “Çingene Kızı” (Maenad mozaiği) ailesine kavuşuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekim ayı sonunda 12 mozaiği Ohio’ya gitgide artarak teslim alacağını açıkladı.

Zemin süsü yapılmıştı

s-2585a21137d9d1c9bd52d7ec4e23d5492dd2ddHürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in haberine göre, 2012’de panonun 12 temel parçasının ABD Ohio’daki Bowling Green State Üniversitesi’ndeki Wolfe Center binasında ve Eva Marie Saint Tiyatrosu’nun lobisinde zemin süsü olarak kullandığı ortaya çıkmıştı.

Fatma Şahin: “Diplomasiyle ciddi bir çalışma yürüttük”

s-b47223c4fa19f0ea7cb8e212e691ee9893ea64Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, New York’tan Türkiye’ye hareket etmeden önce gelişmeleri şöyle anlattı:“1960’lı yıllarda bizim müzemizin simgesi, Mona Lisa’mız, kaçırıldığı sırada düşüyor. O orada kalıyor ve tablonun diğer bütün parçaları Amerika’ya geliyor. Eski eser kaçakçıları tarafından satılıyor. Biz bunu öğrenir öğrenmez ne yapabiliriz diye çalışmaya başladık. Yaklaşık dört yıllık bir çalışma bu. Dört bakanımızla birlikte çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız duyar duymaz talimat verdi; ‘Ne gerekiyorsa hızlı bir biçimde tamamlansın, başaralım’ dedi. Parçaların en son Ohio Üniversitesi’nde yer mozaiği olarak kullanıldığını öğrendik. O dönemin rektörüne bunun bize ait olduğunu, kendi vatanına dönmesi gerektiğini, hele de bir üniversitenin bu konuda hassasiyet göstereceği kanaatinde olduğumuzu bildirdik. Diplomasiyle ciddi bir çalışma yürüttük.”

“Replikaları Ohio’ya gönderilecek”

s-3d6d6dfb2cf598af383d3658439733295441aaFatma Şahin, “Geçen yıl Kültür Ataşeliğimiz, üniversite yönetimiyle bir protokol imzaladı. Hazırlanan protokolde bu parçaların tümünün Türkiye’ye iadesi, imitasyonlarının bizim tarafımızdan yer mozaiği olarak yapılarak oraya gönderilmesi kararı çıktı” diyerek şöyle devam etti: “Bu bizi çok heyecanlandırdı. Bu karar çıkalı yaklaşık 7 ay oldu. Yaptığımız son toplantıda karara bağlandı. Halihazırda yere gömülü olduğu için yerleri boş kalmasın diye replikaları Türk ustalar tarafından gerçek parçalar teslim alındıktan sonra birebir hazırlanacak. Sonra Ohio’ya götürülerek yerlerine yerleştirilecek. Ekim sonunda eserleri almak için biz Ohio’ya gidiyoruz. Çingene Kızı ailesine kavuşuyor. Eski eser olduğu için bu parçaların sigortalanması ve o şekilde getirilmesi gerekiyor. Türk Hava Yolları sponsor oluyor.”

Yaşanan gelişme sonrası sosyal medyadan da farklı yorumlar geldi…


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir