0

Zaman zaman haberlere de konu olan Çay toplayıcılar bu alanda çayın başkenti Rize’de yer almakta. Ülkemizde ki çayın büyük çoğunluğu bu alanda toplanmakta. Verimli topraklar sayesinde ciddi düzeyde üretimin olduğu Rize’de çay toplamak da bir o kadar önemli işler arasında. Hem işçi bulmanın zor olduğu bu meslekte maaşların da bir o kadar yüksek olduğunu pek çok kişi bilmiyor. Asgari ücretin en az 3 katı yüksek maaşın olduğu bilinen Rize’de çayları toplamak isteyenler için önemli destekler de yapılıyor. Özellikle çay toplamak için gelenlere konaklama gibi önemli desteklerin bazı kurumlar tarafında yapıldığı belirtilmekte. Herkesin yapabileceği bir iş olmadığını bilmeniz en büyük başlangıç olabilir.

Rize’de Çay Toplamak – Maaşları

Rize’de çayları toplamak için maaşlar farklılık göstermekte. Fakat çaycılar tarafından yapılan açıklamalara göre en az 6800 Türk Lirası aylık gelirin olduğu bilinmekte. Kuvvet isteyen çay toplama işi bu alanda herkesin kriterine uyan bir meslek değil. Genelde bazı aylarda toplanan geçiçi bir meslek olarak bilinen çay toplama işi için yeterli personel hiç bir zaman bulunmuyor. Çareyi destekleyici paketler yaparak bulan işverenler ise bu alanda olumlu dönüşler aldığını belirtiyor. Çay toplama işinin sabırlı ve zahmetli bir iş olduğunu hiç bir zaman unutmamanız gerekmekte. Fakat aldığınız maaşa deyecek bir iş olduğunun da bilincinde olduğunuz da kısa sürede mevsimlik gelir elde edebilirsiniz. Yüzlerce kişi farklı şehirlerden bu işi yapmak için Rizeye gelmekte.

Çay Hangi Aylar Toplanır ?

Genelde İlkhabar aylarında toplanmaya başlayan çaylar için en iyi ay Mayıs ayı olarak bilinmekte. Mart ayından itibaren aralıksız bir şekilde çay toplama işlerinin başladığı Rize’de işcilerin önemli bir kısmı çay ve çay fabriklarında aktif olarak çalışmakta. Çay toplama işinin ayrı bir iş olduğunu fabrika da ki işin de bir başka iş olduğunu unutmamalısınız. Rize’de çay toplamak isteyenler için tarlada bu iş için uygun olmanız gerekiyor . Kuvvetli olabilecek ve çayları taşıyabilecek kapasitede olup bu işi kısa sürede bırakmayacak kişiler için önemli bir gelir kapısı olacak bir iştir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
unflix

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir