0

Yapılan egzersizler sayesinde yutkunma zorluğunun azaltmak mümkündür. Bu durumların büyük bir bölümü tedavi edilebilir. Bazı uzmanlara göre yutkunma güçlü pek bir önemli bir nedene dayanmaz. Çünkü her insanın hayatında mutlaka karşı karşıya kalabileceği sağlık sorunudur.

 Yutkunma güçlüğünün nedenleri

 – Sinir hastalıklar: Beyin urları, felç, demans, Alzheimer gibi hastalıklar beyin ve sinir sisteminde hasara yol açan hastalıklardır. Bunlar çoğu zaman yutkunma kaslarını kontrol eden sinirleri etkilerler ve yutkunma güçlüğüne neden olurlar.

 – Doğuştan gelen hastalıklar: Öğrenme, anlama ve iletişimde bulunma gibi durumlarda yeteneği olmayan ve özürlü bireylerde yutkunma güçlüğü görülebilir. Bunun için hareket ve koordinasyonu etkileyen bir grup sinir hastalığı olabilir.

 – Yaşlanma: Yaşın ilerlemesiyle birlikte yutkunma güçlüğü ister istemez zorlaşacaktır. Boğazdaki bulunan kasların yavaş yavaş işlevini yitirmesi ve yeteri kadar cevap verememesi yutkunmayı zorlaştırır.

 – Nefes darlığı: Bu konuda aşırı hassasiyeti olan bireylerin besinleri ya da sıvı şeyleri yutmaları çok zordur. Zaten nefes alıp vermelerinde bir sıkıntı varken yutkunma sorunu yaşamaları kaçınılmazdır.

 Yutkunma güçlüğü tedavisi

 – Yutkunma egzersizleri: Egzersiz sadece bedenin dış tarafından değil iç tarafından da yapılarak güçlenebilir. Yani yutkunma problemini aşmak için yutkunma egzersizleri yapılmalıdır. Önem arz eden olaylarda ilk yapılması gereken tedavi yöntemidir. Bunun için düz bir zemine sırt üstü uzanılır. Ayak uçlarına bakılır ve yukarı öne doğru kaldırılmalıdır. Omuz sabit kalmalıdır. Bu hareketi 3-5 kez uygulanmalıdır.

 – İlaçlar: Botoks şırıngaları akalazya tedavisinde uygulanmalıdır.Daha kolay yutkunmak için yumuşak katı besinler tavsiye edilir sıvı gıda alımı arttırılmalıdır. Gıda yetmezliğinde farlı beslenme tüpleri gerekli olabilir.Hazımsızlık için de proton pomma inhibitörü olan ilaçları kullanılmalıdır. Yani yemek borusu daralması ya da yara dokusu oluştuğunda belirtileri azaltır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir