0

Memleketimizin topraklarına has, mis kokulu meyveler sebzeler yazın köylerin, kasabaların pazar tezgahlarında bizi nasıl baştan çıkarıyorsa kışın da yokluklarıyla öylesine üzüyor. Yüzlerce yıldır ıslah edile edile en mükemmel halini almış ata tohumu sebzelerinizin, meyvelerinizin kışın da sofralarınızı şenlendirmesini istiyorsanız yapmanız gereken basit! Atadan kalan saklama yöntemlerini kullanmak 😀 Hadi gelin hep birlikte pratik saklama yöntemlerine göz atalım!

1. Mis gibi kokan taze otlardan başlayalım!

En güzelleri yazın raflarda oluyor. Bütün yemeklere yakışan mis gibi aroma veren taze otlarla maalesef yaz sonunda vedalaşmak durumunda kalıyoruz. Ancak kendilerini kışa saklamamız için ilk yöntem tabii ki buzluğa atmak. Taze otlarınızı minik buz kalıplarına koyup üzerine zeytinyağı koyarak buzlukta 4-6 aya kadar saklayabilirsiniz. Her yemeğe mis aromasını vereceğinin garantisi de benden olsun!

2. Mutfakta minik bir bahçe yapmaya ne dersiniz?

Hem mutfağınız mis koksun hem her daim taze otlarınız olsun! Maydanozundan, nanesine her türlü otu evinizde yetiştirmeniz mümkün. Özellikle havalar soğuduğunda sıcak ve nemli ortam mutfağınızda olacağı için otlarınız her daim hayatta kalabilir.Fidenin nasıl yetiştirdiğini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. En bilinen yöntem de burada!

Tabii ki her yaz annelerimizin yaptığı gibi otları kurutmak! Taze otları ayıklayıp bir süre serin ortamda sererek kurutmanız ve sonrasında cam kavanozlarda saklamanız yine otların aromalarını kışa taşımanın bir başka yolu!

4. Bir diğer bilinene geçmek gerekirse…

Bu pek atadan kalan bir yöntem değil ama eminiz buz dolapları olsa onlar da kullanırdı. Sebze ve meyveleri dilerseniz yıkayıp kuruladıktan sonra minik parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koyarak saklayabilirsiniz. Sebze ve meyvelerin buzlukta kalma süreleri için buraya tıklayabilirsiniz.

5. Sos yapmayı hiç düşündünüz mü?

Makarna, et, tavuk ya da balık gibi yemekler için tazecik domateslerden sos yapmak çok güzel oluyor. Peki ya kışın ne yapacağız? Kışın da aynı lezzeti ve tazeliği bulmak istiyorsanız sosları yazdan hazırlamanın tam zamanı. Dilerseniz sebzeleri fırında ya da ateşte közleyip kabuklarını soyun ve blenderdan geçirin. Soğuyunca buzlukta saklayın. Dilerseniz aynı işlemleri yapıp sosları bir süre kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara doldurup kavanozları ters çevirerek konserve yapın. İki türlü de mükemmel oluyor.

6. Sebze suyu da en az et suları kadar önemli!

Sebzelerin aromaları ve vitaminleri açısından önemli olan bir besin de sebze suyu. Özellikle yemeklerde ve çorbalarda mükemmel lezzete ulaşmanızı sağlayacak olan bu minik püf noktasını yapmak da saklamak da çok kolay!Sebzeleri irice doğrayıp taze otlarla birlikte bir tencereye alın. İçerisine su ve dilerseniz bir miktar tuz koyup kaynatın. Süzüp soğuttuğunuz sebze suyunu buzdolabı poşetinde ya da buz kalıplarında saklayabilirsiniz.

7. Tazesi kadar kurusu da yararlı!

Sebze ya da meyve kuruları hormonlularından çok çok daha yararlı! Bunun için yaz güneşi ve yaz meyve/sebzelerine ihtiyacınız var sadece!Sebze ya da meyveleri çekirdeklerinden ayırdıktan sonra güneşli bir alanda bir hafta ya da miktarına ve su oranına bağlı olarak daha uzun süre kurutabilirsiniz. Kurutma işlemini hızlandırmak için kurutuculardan alabilirsiniz ya da meyve ve sebzelerinizi dilimleyebilirsiniz.

8. Tabii ki turşu!


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir