0

Rize’de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde kurulan ve 350 farklı türü barındıran müze, Türkiye’nin en çok tür barındıran balık müzesi haline geldi. RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde 15 senedir sürdürülen saha çalışmalar ile toplanan balık türlerinin yer aldığı müze kuruldu. Müzede, özel ışıklandırmalı akvaryumlarda yer edinen canlı balıkların yanı sıra kavanozlarda çeşitli balık türleri sergileniyor. Türkiye’nin en çok tür barındıran balık müzesinde 350 farklı tür yer ediniyor. 250 tatlı su balık türü, 60 deniz balık türü, ve 10 çeşit omurgasız canlıların yer aldığı müzede yunus, köpekbalıkları, ahtapotlar gibi canlılarda yer ediniyor. Balıklar arasında Türkiye’ye özgü 150 endemik tür ile RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin literatüre kazanmıştırrdığı 35 balık çeşidi yer ediniyor. Yine dizayn edilen balık müzesi ziyarete açıldı.

‘GÖRSEL BİR ORTAM İMKANIMIZ OLDU’

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya, 350 farklı balık türünü barındıran Türkiye’nin en çok türe sahip balık müzesini oluşturduklarını belirterek bu çalışmanın 15 senelik bir geçmişi bulunduğunu anlattı. Kaya, 350 tür balığın 150’ye yakını ülkemiz için endemik olması ve 35 tanesinin de fakültemizdeki öğretim elemanlarının tanımlaması sebebiyle son derece önemli. Fakültemiz tarafından tanımlanan türlerin 10 tanesi ‘kırmızı benekli alabalık’ denilen organik alabalıklar. Diğerleri de sazangiller ve kaya balıkları gibi su canlıları. 2-3 yıl öncesine kadar müzemiz bugünkü kadar çağdaş ve güzel değildi. Rektörümüzün desteğiyle şu anda hem bilimsel hem de görsel bir ortam oluşturma imkanımız oldu dedi.

MÜZEYE YOĞUN TALEP

Sivil toplum örgütlerinin, öğrencilerin ve yurttaşların müzeyi ziyaret ettiğini kaydeden Kaya, şöyle dedi Ziyaret için birçok talep alıyoruz. Buraya gezmeye geliyorlar, bizde ülkemizde endemik olan yeni türleri onlara tanıtma olanakı buluyoruz. Tatlı su balıkları olarak yaklaşık 250 tane türümüz var. Deniz balıklarından 60’ın üstünde türümüz var. 10 çeşitte omurgasız canlılarımız var. Yunuslar, köpekbalıkları, ahtapotlar şeklinde canlılar müzede yer alıyor


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir