0

Tüp bebek ile ilgili en fazla sorulan sorular ve uzmanlardan cevapları

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkiye girilmesinde bir sorun yoktur. Lakin yumurta keseleri kayıtlı bir boyuta ulaşınca, ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Tüp bebek uygulamasında embriyo transfer edildikten sonradan, rahim içinde kese gözlemlenmezse, dış hamilelik ihtimali olabilir. Tüp bebekte dış gebelik riski, %1’in altındadır. Tüp bebek öncesinde herkese kalıtımsal tarama önerilir. Bu tarama, kromozomal anormallikleri teşhis etmeye muavin olabilir. Tüp bebek denemek için belirtilmiş bir rakam kısıtlaması yoktur. Embriyo transferinin hangi gün yapılacağı, duruma göre değişken ancak çoğunlukla, 4. ila 6. günlerde yapılır.

Sperm bağışlama işlemi basittir, baba adayı özel odalarla, kendi isteğine yan olarak eşiyle birlikte sperm örneği verebilir. Eğer sperm vermekte güçlük çekiliyorsa, işleme ara verilir. Ereksiyon problemi varsa, gerekli ilaçlar kullanılarak veya bir takım durumlarda cerrahi operasyon ile sperm örnekleri elde edilir. Erkeğin yaşı, tüp bebek tedavilerinde fazla önemlidir. Yaş ilerledikçe sperm sayısı azalır ve 50 yaşlarına gelindiğinde, sperm hareketliliği güya yarıya azalmış olur. Azospermi, hiç sperm olmaması durumudur ve erkeklerin %1’inde görülür. Sperm kanallarının tıkalı olması durumunda görülür. Azospermiye karşın tüp bebek yöntemi ile gebelikte galibiyet elde edilebilmektedir. Sperm örneği, cerrahi bir işlemle alınabilir. Tüp bebek tedavisinde anne ve babadaki kalıtımsal sorunun bebeğe geçme riski azalır. Operasyon sırasında yapılan genel taramalar ve işlemlerle birlikte sağlıklı embriyolar seçilir. Böylece, sorun çıkması önlenmiş olur. Tüp bebek tedavisinde galibiyet oranı, çiftlerin kullandıkları ilaçlara, hormon değerlerine, genel afiyet sorunlarına, tüp bebek geçmişlerine, üreme sorunlarına, erkeğin sperm kalitesine, yaşlarına, transfer edilen embriyonun kalitesine, tüp bebek merkezinin başarısına ve çiftin bağışıklık sistemine tarafından değişebilmektedir.

Turner Sendromu olan anne tüp bebek yaptırmayı tercih edebilir ve başarılı sonuçlar elde edebilir. Tüp bebek işleminden önce rahim tüp filmi (HSG) çekilmesi önerilir. Bu film, rahimdeki bütün sorunları gözler önüne serebilir. Tüp bebek uygulamasının öncesinde histereskopi gerekli değildir oysa, anne adayında herhangi bir üreme sorunu varsa, doktor yapılmasını önerebilir. Tüp bebek tedavisinde tüplerin açık ya da kapalı olmasından ziyade sağlıklı olması önemlidir. Eğer rahim girişinde kapalılık varsa, işlem düşükle ya da dış hamilelik sonuçlanabilir.

Yumurtalıklarda kist ya da miyom varsa, tüp bebek uygulanması zorunlu değildir, çünkü bu sorunlara karşın, başarılı olağan doğumlar gerçekleştirilebilir. Fakat hamilelik oluşmuyorsa, tüp bebek yöntemi denenebilir. Ayrıca öncesinde miyomektomi de yapılabilir. Polikistik Over Sendromu (PCOS), günümüzde sık görülen bir sorundur ve hormonlarla ilgilidir. Bu hastalarda, yumurtlama problemleri oluşur ve bu sebeple doğal yollarla gebe kalmak zordur. PCOS’lu anne adaylarının tüp bebek tedavisi denemelerinde bir sakınca bulunmaz.

Tüp bebek tedavisinde sperm sayısı 39 milyondan az olmamalıdır. Ancak eğer sperm sayısında sorunlar varsa veya az ise, sperm sayısını artmak için çeşitli yollar bulunmaktadır. Erkekler yaşam kalitelerini yükselterek; hafif spor yaparak, dengelenmiş beslenerek, alkol ya da sigarayı bırakarak ve ahenkli uyuyarak sperm sayılarını yükseltebilirler. Ayrıca sperm sayısı yükselmiyorsa ya da fazla azsa, sperm örneği cerrahi bir işlemle de alınabilir. Sperm hareketliliği düşükse ya da hareket yoksa, önce bu sorunun tedavisine hedefe kilitlenmek gerekir.

Yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri ve alınabilecek ilaçlarla birlikte sperm hareketliliği artırılabilir.

Tüp bebek tedavisi sonucunda yumurtalık rezervlerinde belirli artışlar olabilir ama tükenmesi söz konusu değildir. Kadınlar belirli bir yumurta sayısı ile doğarlar ve bu sayı yaşlandıkça gitgide artarak azalmaya başlar. Tüp bebek tedavisinde de bu doğal süreç gerçekleşmiş olur. Çare öncesinde, esnasında ve sonrasında özel bir diyet uygulanması gerekmez ama anne ve baba adayları ne yediğine dikkat etmeli ve dengeli beslenmelidir. Çiftler aşırı yağlı yiyeceklerden uzaktan durmalı, dengeli beslenmeli, açıklanmış tempoda alıştırma yapmalı ve dinç kilosunu korumalıdır. Gıda durumu, genel sağlığı etkilediğinden galibiyet şansını büyük oranda artırabilir ve sonrasında hamileliğin dinç geçmesine de takviye edebilir.

Tüpler bağlanıp, açıldıktan sonradan oluşabilecek zarar nedeniyle sağlıklı hamilelik gerçekleşemeyebilir. Bu sebeple, tüp bağlatmak çoğunlukla çocuk sahibi olan çiftlere önerilen bir doğum kontrol yöntemidir. Tüp bebek tedavisi için kayıtlı bir deneme sınırı yoktur. Hekim, çiftlerin isteğini göz önünde bulundurarak, yeni denemeler yapılmasını önerebilir. Rahim filmi ağrılı değildir fakat hastanın durumuna alt olarak anestezi uygulanabilir. Hasta operasyon sonrasın yaşantısına geri dönebilir. Sonuçlar, 10 ile 15 dakika ardından, doktorun elinde olacaktır. Oysa hastanenin kendi sistemine göre ertesi gün de çıkabilir.

Sperm dondurma işlemi, gelecekte bebek sahibi olmak isteyen, kemoterapi görecek olan ve herhangi bir sperm ya da üreme problemi yaşamış baba adaylarına önerilir. Yumurta dondurma işlemi ise, gelecekte yumurtaları ve üreme yeteneği negatif yönde etkilenebilecek, kemoterapi görebilecek ya da herhangi bir cerrahi işleme girecek kadınlara önerilir. Yumurta toplama işlemi, duyu yitimi altında yapılır. Başarısız bir denemeden daha sonra, en az 2 ay beklenebilir ve daha sonrasında her tarafta sınamak için tedaviye başlanabilir. Mesa, mikro cerrahi yöntemiyle sperm örneği alma prosedürüdür. Mikro tese, azospermi olan hastalara uygulanan ve sperm örneği toplamaya yarayan bir cerrahi işlemdir. Pesa, obstrüktіf azospermі vakalarında uygulanan bir işlemdir. Yeni gelişmekte olan mikroçip yöntemi, spermler arasında DNA kalitesi en iyi olanın seçilmesine destek eder ve bu nedenle tüp bebek tedavisinde galibiyet oranını artırır.

Kaynaklar
https://americanpregnancy.org/infertility/in-vitro-fertilization/
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisi-hakkinda-en-cok-sorulan-sorular-ve-cevaplari

Tüp bebekte en çok sorulan sorular


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir