0

Onunla beraber Rize ‘de bir çok tulumcu olup sanatlarını rizede ve ilçelerinde geleneksel olarak devam ettirirler. Bunun için bir çok tulum ve horon grubu olmuş ve bunları çeşitli yerlerde,şenliklerde göstermişlerdir. Davul ve zurna da aslında tulumdan doğmuş ve birçok yerde bunlar da müzisyenler tarafından çalınmaktadır.

Tulum aslında yöreseldir ve karadeniz bölgesinde görürüz.Rize ye geldiğinizde hemen her yerde tulumla karşılaşabilir hatta bu tulumla beraber horon çekenleri de görebilir bunlara şahit olabilirsiniz. Oğlak derisinden yapılan ve gövdesi birleştirilen bir türdür ve buna kepiç adı verilir.

ön ayaklarından birine nav birine lülük takılarak yapılır normalde bunlar boynuzdan yapılırken günümüzde ahşap olarak da yapılmaktadır.Tulum kelimesi aslında latincedir. Rizede tuluma Çimon ve çibu da denilmektedir. Karadenizde bir çok yerlerde farklı isimlerde söylenmektedir.Aslında tulum bir çok rivayete göre Çoban çalgısı olarak da bilinir çok çok eskiler bunu koyunları güderken, koyun derisinden de yapmıştır. Parmaklar sayesinde çalınan bu çalgı içerisinde hava da tutarak notaların eşliğinde seslerin çıkmasını sağlanabiliyor. Notaları biraz farklı olup “B -si” “A -la” “G -sol” sesleriyle akort edilmektedir.Daha çok özelliklerinden bahsetmemiz gerekir ama söylenebilecek şeylerin hepsi aslında tulumun efsanelik bir şey olduğudur. Bunun yanında tuluma eşlik eden Kemence ve gayda enstrümanlarıda vardır. Karadeniz müziklerinin neden bu kadar güzel olduğunu tabiki anlayabiliyoruz her şekilde farklı olan Karadeniz müzikleri ve çalgılarıylada farklıdır. Kemençeyi de aynı tulum gibi her yerde görebiliriz ve kemençenin etrafında insanların oynadıklarına da şahit olabiliriz.

Rizedio.com ailesi olarak bugün siz değerli okuyucularımıza tulumumuzu tanıttık. Buraya özgü birçok şeyin tadı damağınızda kalıcak. Umarım birgün yolunuz Rize’ye düşer. Ve o tarifsiz eğlencelerimize katılabilirsiniz. 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir