0
6 Paylaşım

Kim gür, parlayan ve dinç saçlara kavuşmak istemez fakat? Saç olayını her ne kadar estetiksel açıdan ele alsak da gerçekte saçlar sağlığımız için çok şey açıklama ediyor. Cildimizin yaptığı gibi, saçlar da gövde ısısını dengeler ve başımızın ılık kalmasını sağlar. Şehvetli stres, genetik faktörler, ilaç kullanımı ve hormonal durumlar saçlarımızı etkiler. Besin ise saç sağlığını, saçın işlevini ve görünümünü etkiler. çoğunlukla her cins beslenme maddesi eksikliği saç, deri ve tırnak sağlığımızı etkiler. Bu yazımızda sizler için saç sağlığını etkileyen yiyecekleri derledik. Gıda programınıza bu yiyecekleri eklemenizi öneririz.

1- Yağlı Soğuk Su Balığı. Somon balığı, sardalye, uskumru, alabalık, çiroz ve ringa gibi balıklar yüksek oranda protein, omega 3 ve omega 6 içermektedir. Bu yağ asitleri saç, cilt ve çivi sağlığı için oldukça önemlidir. Saçların uzamasını sağlar, cildi yeniler, kemik sağlığını korur, metabolizmayı çalıştırır ve üreme sistemini korur. Yapılan çalışmalar bu yağların aynı zamanda sönmüş, kuru saçları çare ettiğini ve saçlara parlaklık kattığını da göstermiştir.

2- Tohumlar. Saç, tırnak ve cildimiz protein ve minerallerden oluşur. Saç sağlığı için önemli olan bitki bazlı proteinler ve yağ asitleri için tohum ve çekirdekleri seçim edebilirsiniz. Marifetli olun ve siyah susam, keten tohumu, gündöndü, chia ve kabak çekirdeğini farklı şekillerde kullanın. Bunları salatanın üstüne serpebilir, yoğurt, pirinç ya da yulaf ezmesiyle birlikte kullanabilir, keklere ve ekmeklere ekleyebilirsiniz.

3- Yeşil Yapraklı Sebzeler. Brokoli, ıspanak, maydanoz gibi birçok koyu yeşil renkli sebzeler A vitamini ve demir içerir. A vitamini saçlarımızı koruyan doğal yağ üretimini destekleyerek saçlara parlaklık ve esneklik kazandırır. Saçlar için zorunlu olan kalsiyum ve demir içerir.

4- Yumurta.  Söz konusu sağlıklı saçlar olduğunda biyotin önemli bir içeriktir ve bu da yumurta sarısında bulunur. Son incelemeler biyotinin saç foliküllerini ve yapısını koruduğunu göstermiştir. Bu da saç kırılmalarını önler, saçların sağlıklı uzamasına tezgâhtar olur.

5- Mercimek . Saç folikülleri 50 ila 100 ayrı protein tarzında yapıldığı için protein dolusu bir tabağı masanızda bulundurmak önemlidir. Mercimek ya da fasulyeler bilhassa vejetaryenler için olağanüstü bir seçimdir. Proteinin yanı sıra fasulye de demir, çinko ve B vitamini içerir.

6-Fındık, Fıstıklar. Fındık, bir yağ asidi zengini kaynaktır. Bilhassa Brezilya cevizi, kaju, badem ve ceviz saç dokularının gelişiminde manâlı olan selenyum ve çinko gibi mineraller sağlar. Ceviz de omega 3 zengini yiyecektir.

7-Bütün Tahıllılar. Arpa, yulaf, kinoa ve darı gibi taneli yiyecekler lif, B vitamini, demir, çinko ve silika zenginidir. Birçok bütün tahıllıda yer alan silika alımlılık minerali olarak bilinir. Yapılan incelemeler sonucunda her gün 10 miligram silika bahşedilen şahısların dokuz ay sonunda daha gür saçları olduğu görülmüştür.

8- İstiridye ve Midye. İstiridye çinko, midye ise selenyum, demir ve protein zenginidir.

9- Deniz Yeşillikleri. Yosunda saç sağlığı için manâlı olan yağlı asitler vardır. Yosunlardaki alginatlar bununla beraber vücudun def detoksifikasyon süreci için oldukça etkilidir.

10- Zerdeçal. Zerdeçal yüzyıllardan beri Doğu tıbbında kullanılmaktadır. Tüketildiğinde ise vücudun doğal steroidlerini harekete geçirerek enfeksiyon ve ödemi önler. Bazı uzmanlar vücuttaki belli başlı enfeksiyonların saç kaybına yol açabileceğini söylemektedir.

11- Takviyeler. Besin maddelerini doğal yollardan almanız önerilse de takviyeler tüketilmesi baskı yiyecekler için seçim edilebilir. Gıda yetersizliği saçımızı etkiler, o yüzden beslenme programımıza bilhassa vejetasyonsanız multi-vitamin eklemeniz gerekir.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
6 Paylaşım

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
5
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
6
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
3
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
2
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
5
Beğendum
Bayildum Bayildum
9
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
8
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı