-4
4 Paylaşım, -4 Beğeni

Her yörenin farklı bir yaşam tarzı vardır. Kendine özgü örf ve adetleri vardır. Bugün sizlere Rize’nin örf ve adetlerinden olan birkaç şeyden bahsetmek istiyoruz..

Rize, Doğu Karadeniz Bölge’sinin en güzide yerlerindendir.  Hareketli bir yaşam tarzına sahip olan Rize’liler genelde ilk olarak komik fıkraları ile akıla gelir. Delikanlıları Karadeniz gibi deli doludur. Bayanları ise Karadeniz gibi hem hırçın hem de delikanlıdır. Her yörenin kendine ait bir lehçesi olduğu gibi buranın lehçesi de Lazca dır. Biz gençler olarak Lazca konuşanları çok anlamasak da dinlemesi bile bizlerin kulağına hoş gelir. Hele o sabah kahvaltılarımızın olmazsa olmazı olan muhlama bizim hamsi ve çaydan sonraki hayat felsefemizdir .

Rize halkı genelde başka yerden ne kız alır, ne kız verir.Eğer yakın çevrede bekar kız/erkek yok ise anca o zaman dışarıdan kız alınır ve dışarıya kız verilir. Her ne kadar aile büyükleri evlatlarının görüşünü alsa da son söz gene aile büyüklerin dedir. Eski zamanlardan kalma beşik kertme olayı burada da vardır. Fakat günümüzde bu adet ortadan kalkmıştır. Kız istemeye giderken erkek tarafından sözcü olan kişi çorabının birini farklı birini farklı giyer. Kız verilir ise tabanca veya tüfek atılır. Nişanı ise nikah kıyılmadan önce sadece kadınlar arasında yapılır ve birçok hediye getirilir. Kına gecesinde ise, sadece yakın akrabalar horona girebilir onun dışında uzaktan olan kişiler horona giremez. Düğün zamanı ise, erkek evinde eğlence olduktan sonra kız evine gidilir. Kızı almak için eve damat giremez. Önce her yörede de olan bahşiş uygulaması burada da geçerlidir. Kapı açıldıktan sonra gelini almak için gelin odasına kayın peder girer. Yengeye ve geline bahşiş vererek  gelinin duağını açar. Ardından erkek evine yola çıkılır. Eve yaklaştıkça kız tarafı daha da nazlanır ve başka şeyler isteyerek işi daha da zora koşar. Eee ne de olsa kız evi naz evi Rize’nin olmazsa olmazı olan tulum zurna,mızıka, akordeon veya kemençe ile horon tepilir ve birçok farklı eğlenceler yapılır.

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

-4
4 Paylaşım, -4 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
17
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
15
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
25
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
16
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
16
Beğendum
Bayildum Bayildum
7
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
10
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı