0

Rize Merkez ; nufusu 2015 verilerine göre 143.461 olup çoğunluk kadınlardır. Rize ekonomisi Çay sektörüne bağlıdır her ilçesinde gelir kaynağı çay olmaktadır. Karadenizin en çok çay üreden ildiri Rize. Nufusu karışık olmasına rağmen daha çok yerli halk vardır bunların yanında türkmenler ve lazla da nufusun çoğunluğunu oluşturur. Rize’yi bir çok yerel Televizyon ve radyo kanallarından da takip edebilirsiniz. İklimi ılık ve yağışlıdır sürekli bir yağış durumu vardır ve dağları, ovaları, vadileri, yaylaları ile de Rize aslında Türkiye’de bir doğa harikasıdır. Bitki örtüsü ile de bir çok bitkiler mevcuttur insana şifa veren bitkilerin, ağaçların çevrili olduğu bir şehirdir Rize. Geldiğinizde Rize’nin kalesini, müzlerini ve antik yerlerini gezmeyi unutmayın.

Çayeli: Nüfusu 2015 verilerine göre  41.916 olup çoğunluk kadınlardır. Yüz ölçümü 473 km2’dir. Halkı karışıktır Türkmenler ve yerliler mevcuttur. İlçe ekonomisini çay üreterek sağlar en büyük gelir kaynakları çay’dır. Yeşilliklerin ve maviliklerin olduğu güzel, sakin ve yaşanabilir bir ilçedir.

Ardeşen: Nüfusu 2015 verilerine göre 40.278 olup çoğunluk kadınlardır. Yüz ölçümü 743 km² ‘dir. Halkı Lazlılar ve hemşinliler oluşturur. İlçe ekonomisin en büyük gelir kaynağı çay’dır bunun dışında fındık, kivi ve mısır gelir. Derelerin, köprülerin, yeşilliklerin ve mavilikler inin olduğu bir diğer ilçedir.

Pazar: Nüfusu 2015 verilerine göre 30.534 olup çoğunluk kadınlardır. İlçede çok yüksek dağlar bulunmaktadır. İlçe ekonomisinin en büyük geliri çay olsada bunların yanında balıkçılık da yaparlar ticaret, sanayi de ekonomiye katkısı fazladır. Eski yunan tarihinden gelen ilçe hem tarihiyle hemde çoğrafya olarak yaşanabilecek bir yerdir.

 

Fındıklı: Nüfusu 2015 verilerine göre 16.163 olup çoğunluk kadınlardır. Yüzölçümü 409 km² ‘dir. Lazca adı Vitze olan Fındıklı halkı daha çok lazlardan oluşur. İlçe ekonomisinin en büyük geliri çaydan olsada bunun yanında fındık, meyvecilik, arıcılık da gelmektedir. Yükseklerde bulutlarla beraber yaşamak için mükemmel bir yerdir.

Güneysu: Nüfusu 2015 verilerine göre 13.794 olup çoğunluk kadınlardır. Rakımı 152 metre olup yüksekte güzel bir ilçedir. Rum köyü olduğu bilinilmektedir daha sonra nufusu artmış ve ilçe haline gelmiştir.  İlçe ekonomisinin çoğunluğu çaydır bunun yanında sebzecilik faaliyetleride yapılır. Yüseklerde yaşanılası bir yer.

Kalkandere: Nüfusu 2015 verilerine göre 12.077 olup çoğunluk erkeklerdir. Yüzölçümü 95 km² ‘dir. Çepni Türkleri ve Lazlaştırılmış ailelerden oluşan halkı vardır. İlçe ekonomisinin en büyük geliri çal olması yanında bunun yanında sanayileşmede vardır. Çay Fabrikaları ile ünlü olan ilçe Rizenin büyük çay ticaretini karşılar. Yine güzel ovalar ve vadiler arasında yaşanılası bir yer.

İyidere: Nüfusu 2015 verilerine göre 8.373 olup çoğunluk kadınlardır. Yüzölçümü 25 kilometredir. Sürekli yapış alan diğer ilçelere göre daha ılıman bir ilçedir. nufus bakımından az olması dolayısıyla ekonomi geliri her ne kadar çay olsada bunun yanında bir çok gelirleri vardır halkı daha çok lazlardan oluşur. 

Derepazarı: Nüfusu 2015 verilerine göre 8.104 olup çoğunluk erkeklerdir. 7 tane mahallesi ve 11 tane köyü vardır. Gelirinin çoğu mevsimsel çaydan karşılasada ticaret bakımından gelişmemektedir şehre yakın olan ilçe ihtiyaçlarını vilayetten karşılar. Az nufusa sahip derepazarı harika doğasıyla yaşınılacak yerdir.

Çamlıhemşin: Nüfusu 2015 verilerine göre 6.203 olup çoğunluk erkeklerdir. 885 kilometrekarelik alana sahiptir. Kaçkar dağları ile çevrili olan ilçe ekonomik gelirini çaydan sağlamaktadır. Evlerinin tarihi özellikleriylede meşhurdur Çamlıhemşin bir çok yaylalarıyla da turistlere hizmet vermektedir. 

İkizdere: Nüfusu 2015 verilerine göre 5.711 olup çoğunluk erkeklerdir.  Yüzölçümü 898 km²’dir. Nufusunu hemşinliler oluşturur ekonomik gelirleri ise tarıma dayalıdır.  Patates, çay, mısır, kivi, armut ve fındık da yetiştirilir. Dağların arasında olan ilçe yeşillikleri ve doğa manzaraları ile yaşınılacak yerdir.

Hemşin: Nüfusu 2015 verilerine göre 2.365 olup çoğunluk kadınlardır. Rize Merkeze 57 km mesafededir. Yüz ölçümü 120 km²’dir Çamlıhemşin yaylalarına da yakın ve komşudur.  Halkı genelde tarımla ilgilenir ve nufusun azlığı ile ticaret yapmazlar ihtiyaçlarını daha çok merkezden temin ederler. Köprüleri, dereleri, yeşillikleri ve mavilikleriyle Rize’nin yaşanılacak yerlerinden bir diğeridir.

Evet sevgili Rizedio.com ailesi, bugün sizlerle Rize’nin doğa harikası ilçelerini tanıttık. Buraya yolunuz düşer ise umarım bu bilgiler size yardımcı olur.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir