0

1. HAVA LEKELI İSE DIŞARI ÇIKMAYIN
Lekeli hava, yani toksinlerin boğaz ve akciğerlere ulaşması anne ve bebekte toksik tesir ile enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Mesela baş ağrısı, baş dönmesi, boğaz ve burun enfeksiyonu, gözlerde alerji gibi negatif tablolara yol açabiliyor. bu nedenle kirli havada dışarı çıkmayın, buna mecbursanız eğer mutlaka maske veya çaput kullanın.

2. C VİTAMİNİ VE SU
Kış mevsiminde turunçgiller ve yeşil sebzeleri sofranızdan beceriksiz etmeyin. Çünkü bunlar içerdikleri C vitamini başta edinmek üzere pek fazla vitamin ve mineraller tamamen bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayarak sizi üstteki solunum yolu enfeksiyonu ile çoğu hastalıklardan koruyabiliyor. Keza kış mevsiminde de gün içinde akışkan kaybı oluyor, böylece susamasanız bile bol akıcı tüketmeye de itina gösterin. Belli Başlı beslenme öğelerinde vitaminin yanı sıra proteine de ağırlık verin. Protein kış mevsiminde karoser direncini arttırmaya tezgâhtar olan bir beslenme maddesi ve vücudun başlıca yapıtaşlarından birini oluşturuyor.

3. GRİP OLURSANIZ YATIN
Gribal enfeksiyonlarda en etkin çare, yatak istirahati etmek. Bol istikrarsız alımı, C vitamini takviyesi ve boğaz pastili desteği rahatlamanızı sağlayacaktır. Odanızdaki buhar makinesi de boğazda kuruluk ve burun tıkanıklığı şikayetlerini azaltacaktır. Ancak hamilelikte enfeksiyonlar daha ağır seyredebiliyor. böylece ateş ve genel durumda kötüleşme olursa dahiliye, K.B.B. ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmayı asla ihmal etmeyin.

4. BALIK, ET, BADEM
Sağlıklı bir bebek için Omega3 desteği açısından haftada minimum 2 gün balık, ceviz-badem tüketin. Ayrıca B vitamini desteği için de haftada asgari 2 kez ızgara kırmızı et ile kuru baklagiller yemeye özen gösterin.

5. DOKTOR DESTEKLİ VİTAMİN KULLANIMI
Gebelik döneminizde vitamin ihtiyaçlarınızı taze sebze ve meyvelerden almanız en içten girişim olacaktır. Ancak büyük kasaba hayatı organik sebze ve meyvelere ulaşımı zorlaştırıyor, endüstriyel gelişim arttıkça gıdaların esas beslenme değerleri azalıyor. böylece bilhassa kış aylarında ceset direncinizi gözetmek ve sağlıklı bir fetus gelişimini sağlayabilmek için ilk olarak C vitamini, demir, kalsiyum ile D vitamini ilk önce almak üzere tüm multivitaminleri yerinde dozlarda gıdalara ek olarak almanız öneriliyor. Fakat bu vitaminleri kazara almayın, mutlaka sizi takip eden Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanına danışın.

6. KALABALIKTAN UZAKTAN DURUN
Gribal enfeksiyonlardan koruyan en etkin önlem, kış aylarında olası olduğunca enfeksiyonun bulaşabileceği ortamlara girmemek oluyor. Örneğin toplu nakliye araçları, okullar, hastanelerin enfeksiyon klinikleri ile alışveriş merkezleri gibi ortamlardan muhtemel olduğunca kaçının. Dışarı çıkmanız çok gerekli ise yanınızda taşıyacağınız hijyenik el yıkama ürünleri ve maske gibi materyallerle kendinizi koruyun.

7. BİTKİ ÇAYLARINDAN YARARLANIN
Gribal enfeksiyonlardan korunmak için doktorunuz önerdiği takdirde her gün C vitamini takviyesi alın. Ayrıca ıhlamur, elma veya limon çayı gibi kış çayları gibi çaylar da enfeksiyon hastalıklarından korunmanızda avantaj sağlıyorlar. Fakat bu çayları içmeden önce doktorunuza danışmayı dikkatsizlik etmeyin.

8. TATLI TÜKETİRKEN DIKKAT
Kış aylarında evlerde vakit geçirme zorunluluğu sebebiyle çoğalan tatlı krizleri ile abur cuburlar pozitif kilo almanıza sebep oluyor ve sonrasında buna ast olarak sorunlar yaşanıyor. Yüksek kan basıncı ve hamilelik diyabeti gibi durumlarda ise annede metabolik ve kardiyovasküler sorunlar, bebekte de artış ve gelişme sorunları gibi yaşamsal önemi olan problemler gelişebiliyor. Bu yüzden ihtiyacınız olan kalori alımının üzerine çıkmayın, gerekirse bu konuda diyetisyen yardımı alın.

9. EGZERSİZİN GÜCÜ
Kış mevsiminde dışında spor yapmak çoğunlukla hava koşullarına alt olarak olası olmayabiliyor. Ama sporunuzu ihmalkârlık etmeyin, evinizde düzenli olarak yapmaya devam edin. Evde yapabileceğiniz en uygun alıştırma ise hamilelere karşın yapılan pilates programları. Konut ortamında özel eğitmen veya video yardımıyla yapacağınız 30 dakikalık alıştırma bile kalori kontrolü, adale gücü artımı ile elastikiyet sağlanması acısından fazla yardımcı olacaktır. Yürüme bandında bile olsa gün içinde yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüş de büyük üstünlük sağlayacaktır.

10. GÜVENLI OLMAYAN ÜÇLÜ
Kışın tüketilen gıdalar karbonhidrat, yağ ve tuz bakımından çoğunlukla varlıklı oluyorlar. Fakat bu cins gıdaların kış aylarında çokça tüketilmesi hamilelerde kan şekeri ve tansiyon değerlerinde yükselmelere, bunun sonucunda da anne bebeğin sağlığında olumsuz yönde sapmalara niçin olabiliyor. Mevsim her ne olursa olsun mutlaka beslenmenize uyari edin ve tuzlu gıdalardan kaçının.

 

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/kis-hamilelerine-10-oneri-1053185/


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir