0

Tüm günü oturarak, araba kullanarak ya da ayakta çalışarak geçiren kişilerde zamanla birtakım ortopedik rahatsızlıklar çıkabiliyor. Belirli bir yaşa kadar hiç spor yapmamış kişiler de anatomik yapılarına yerinde hareketler yapmadığında geri dönüşü olmayan ortopedik rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor. Memorial Wellness Manuel Tıp Bölümü’nden Dr. Metin Mutlu, durağanlık ve bilinçsiz egzersizlerin vücuda negatif etkileri ve manuel terapinin önemi hakkında veri verdi.

Atıl yaşam ufak yaşta balıyor

Mektep hayatı baştan başa çok ağır çantalar içeren ve uyuşuk kalan çocuklarda sırt kasları gelişmediği için skolyoz görülme oranı yükselmektedir. Hem bu çocuklar 30 yaşına geldiklerinde daha birçok ortopedik problem ile karşı karşıya kalmaktadır. Masa başı çalışan 25 – 40 yaş grubu insanların yüzde 80’ninde boyun düzleşmesi görülmektedir. Tembel hayat tarzına sahip bireylerin bilirkişi kontrolünde ahenkli egzersiz yapması gerekmektedir.

Spor ve çalışma alışkanlığı minik yaşlarda kazandırılmalı

Latissimus dorsi, sırtın en geniş kasıdır. Yanlış uygulanan egzersizler ve sporlar bu kas grubunda, karın kası, kasık bölgesi ve tüm vücutta hasarlar bırakabilmektedir. Ahenkli egzersiz ve spor yaparak birçok ortopedik hastalıktan korunup daha kaliteli bir yaşama sahip edinmek mümkündür. Ancak yıllardan beri doğru kullanılmamış bir omurganın ve kasların açıklanmış bir yaştan sonra düzeltilmesi çok zorlama olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için insanlara ufak yaşlardan itibaren spor ve alıştırma eğitimi verilmeli ve sıhhat açısından önemi anlatılmalıdır.

Hatalı spor sakatlıklara yol açıyor

Spor ve alıştırma yapmak, insanı dinç ve dinç tutmaktadır. Aynı şekilde bilinçsiz yapılan sporlar sonucunda kişi de geri dönüşü olmayan ortopedik hasarlar oluşabilmektedir. Hatalı ve ağır spor seçimi yüzünden boyun ya da bel fıtığı olan bir birey, hayatı her tarafında tedavi almak zorunda kalabilmektedir. Bu sebeple kişinin egzersizi nasıl yapacağını, ne vakit nefes alıp – vereceğini, yapılan egzersize kadar ne şekilde durması gerektiğini haberdar olan bir uzmanla çalışması gerekmektedir. İnsan anatomisinde kasların ve bağların omurgaya ayrıca aracısız hem de dolambaçlı yollardan bağlantısı bulunmaktadır. Mesela kişi, barfiks egzersizi yaparken sadece kolları değil, kalçalarına hatta aşil tendonuna kadar bir esneme yaşamaktadır. Birey barfikste başvuru yaparken ne kadar şiddetle ve ne açıda kendisini yukarı çekmelidir, bunu bilmelidir. Tüm bu bilgilere hakim olmayan bir kişinin hatalı barfiks uygulaması sonucu kendini sakatlama olasılığı artmaktadır.

Spor sakatlanmalarında Manuel terapi kayda değer bir çare

Hareketsiz yaşamdan ya da yanlış spor tercihlerinden kaynaklanan adale ve iskelet sistemi problemlerinde manuel terapi uygulamasından önce ayrıntılı bir fizik muayenesi yapılmalıdır. Manuel terapide uzman doktorlar, problemli bölgeye elleriyle birtakım manevralar ve teknikler uygulayarak çare yapar. Olağan bir tıp tedavisidir, alternatif tıp değildir. Ek olarak nöral terapi, proloterapi, eklem içi PRP uygulaması, faset eklemlere kolajen enjeksiyonları, şahsi medikal pilates rehabilitasyon, kas güçlendirme ve germe (streching) egzersizleri ve postür analizleri de yapılmaktadır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir