0

Günden güne hissedilen bu farklılıklar adale iskelet sisteminde fonksiyon bozukluklarına neden olarak gebelik dönemini ağrılı bir sürece dönüştürebiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Fizik Çare ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Nurten Korkmaz, hamilelik döneminde ortaya çıkan ağrılar ve alınması gereken önlemler hakkında veri verdi.

Hamilelikte bel ağrıları

Gebelikte, relaksin ve östrojen hormonu salgılanmasına ast olarak ortaya çıkan bağ gevşekliği omurga ve eklem zedelenmesine yol açabilmektedir. Bel ağrısı, gebelikte en sık rastlanan kas iskelet sistemi şikayetlerinin başında gelmektedir. Sanılanın aksine yükseklik ve hamilelik boyunca alınan kilolarla bel ağrısı aralarında bir ilişki bulunmamaktadır. Anne adayının yaşının büyüklüğü en manâlı tehlike faktörleri arasındadır. Hamilelik baştan başa rahmin büyümesi ve bel açısındaki artışla oluşan mekanik gerilme, ağrılarla birlikte fonksiyon bozukluğuna zemin hazırlamaktadır. Ağrıların giderilmesi için genelde; bedensel aktivitelerin kısıtlanması, topuklu kundura kullanılmaması, diz altı yastıklarla yatak istirahati ve sıcak uygulaması yeterli olmaktadır. Günde dört kere 20 dakika sırt üstü yatarak ayakları kalçadan 60 cm. kaldırmak bel açısını azalttığı için akut ağrıya iyi gelmektedir. Ayrıca kalçayı öne eğik şekilde tutmak da ağrıyı azaltabilmektedir. Sızı azaldıktan sonradan sırt ve bel kaslarının tonusunu çoğaltmak için hekim kontrolünde başlanan alıştırma programları ağrıların tekrarlamaması bakımından önemlidir.

Kasık ağrılarınızı minder ve istiharat muavin olabilir

Her iki leğen kemiğini önde birleştiren pubik eklem bono gevşemesi sebebiyle etkilenerek genişlemektedir. Gebeliğin 10-12. haftasında başlayan bu genişleme normalde 10 mm’yi geçmemektedir. Genişleme, ağrı ve yangıya niçin olduğu gibi aşırı genişlemesi ara sıra kopmalara da yol açabilmektedir. Hafif durumlarda istirahat ve buz uygulaması ağrının giderilmesinde muavin olmaktadır. Şiddetli ağrılarda 2 güne değin süren yatak istirahati ve pelvik minder kullanımı gerekmektedir. Hem yürümeye başlandığı dönemlerde yürümeye muavin cihazlar kullanılabilir.

Kalça ağrınıza dikkat edin

Gebelik döneminde arkadaki uyluklara da yayılabilen kalça ağrıları genelde iyi huylu ve zahmetsizce tedavi edilebilmektedir. Oysa az görülmekle birlikte, kalçanın geçici osteoporozu ve femur başının avasküler nekrozu gibi ciddi rahatsızlıklar da hamilelik döneminde kalça ağrısına yol açabilmektedir. Gebelerde gözlenen kalça avasküler nekrozunun tam nedeni bilinmemekle birlikte salgılanan yüksek kortizol, östrojen ve progesteron düzeyinin etkili olduğu düşünülmektedir. Erken teşhis ile kan dolaşımının baştan sağlanması kemikte çöküntü riskini engellemektedir. Şikayetler geçene kadar anne adayının istirahat etmesi ve siklet vermeden yürüme eğitimi alması fazla önemlidir.

Dizleri bükerek oturmak içten yok

Senet gevşekliği, geniş pelvis, artmış femur açısı nedeniyle ön diz ağrısı sorunu hamile kadınlarda daha sık yaşanmaktadır. Merdiven inip çıkmak ya da uzun zaman diz bükük şekilde oturmak dizin ön kısmında bariz bir ağrıya yol açabilmektedir. Diz çevresi kasları güçlendirici egzersizler uzun vadede problemi çözmektedir. Arada Bir de dizde mekaniği düzeltici dizlik kullanılabilir.

Kramplar için kalsiyum ve magnezyum desteğini ihmalkârlık etmeyin

Her iki baldırda da görülen ağrılı ayak krampları genelde gebeliğin ikinci yarısında yaşanmaktadır. Birkaç saniye ile birkaç dakika aralarında süren kramplar magnezyum ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Hekim kontrolünde alınacak kalsiyum ve magnezyum desteği yaşanan ağrılı krampları hafifletmektedir.

Ellerdeki sorun doğumdan sonra da devam edebilir

Bel ağrısından sonra gebelerin en sık karşılaştığı kas iskelet problemi bileklerde sinir sıkışmasına ast yaşanan karpal tünel sendromudur. Gebelikte artan değişken birikimine bağlı oluşan karpal tünel sendromu doğum sonrası emzirme döneminde de devam edebilmektedir. Her iki elin birincil üç parmağında uyuşturma ve sancı şikayeti geceleri daha pozitif yaşanmaktadır. Gece kullanılan istirahat splintleri tedavide etkin bir çözümdür.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir