0

İzmir’de görme engelliler için Dokunsal Eğitim Materyalleri sergisi açıldı. Soma Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi’nde coğrafya öğretmeni olan Sözer Vurgun, görme engelli, 12’nci sınıf öğrencisi Arda Özgürlük (18) için hazırladığı dokunsal harita projesi ile örnek oldu. Görme engelli bireylerin data edinmelerini kolaylaştırmak için kolları sıvayan Vurgun, onlar için 16 değişik dokunsal zeka oyunu, hikaye kitapları, dil öğrenme kartları, tarih, coğrafya ve biyoloji atlasları yaptı.

Sözer Vurgun’un görme engelliler için hazırladığı eğitim metaryalleri başlangıçta Boğaziçi Üniversitesi’nde sergilendikten daha sonra Manisa, Van ve son olarak İzmir’de görme engelli öğrencilerle buluştu.

HER UNSURU FARKLI DOKUYLA ANLATTI

Dezavantajlı gruplar aralarında yer alan görme engelli bireylerin data edinmelerini kolaylaştıracak ürünlerin tasarlanıp yaygınlaştırılmasının bir lüks olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Sözer Vurgun, “Herkes için fırsat eşitliği, özgür ve hür ilkesinin, coğrafya eğitiminde ve coğrafi mahsul tasarımında da dikkate alınması gerektiği inancıyla dünya genelinde kullanılabilir yeni bir eğitim materyali geliştirdik. Gönüllü olarak görme engellilerin eğitimi için çalışıyor, onların gönül gözü almak istiyorum. Gönüllü bireylerden oluşan 12 karakter bir takım ile birlikte bu materyalleri hazırladık. Bu malzemelerde her öğe bambaşka bir doku ile ifade ediliyor.

Mesela; Türkiye’nin coğrafi bölgelerini bildiren haritada her bir alan bambaşka dokudaki bir kumaşla, bambaşka kabartma olarak gösteriliyor. Haritanın aşağıda lejantı var. Dokunun karşılığını kendi alfabesi braille ile oradan okuyabiliyor. TÜBİTAK 2017 Yılı 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda görme engelli öğrencim Arda Bağımsızlık ile birlikte 13 bin 940 proje içinden Ege Bölgesi birincisi, coğrafya alanında ise Türkiye 3’üncüsü olduk” dedi.

DÜNYAYI ALGILIYORLAR

Görme engelliler için öbür dokularla coğrafya eğitimi fikrini ortaya çıkaran ve daha sonra bu fikri tasarlayıp geliştiren Vurgun; görme engelli bireyler açısından dokunma duyusunun dünyayı algılamak için kayda değer bir bilgi kaynağı olduğunu söyledi. Görme engelli bireylerin dokunsal yetilerini kullanarak, matematik, geometri ve harita okuma gibi en karışık görsel performansları bile rahatlıkla yerine getirebileceğini anlatan Vurgun, Boğaziçi Üniversitesi’nde 8 yaşında görme engelli bir kız çocuğu ile tanıştıktan sonradan onun için dokunsal oyuncaklar tasarlamaya başladığını belirtti. Vurgun dokunsal zeka oyunları ve zeka küpleri ile görme engelli çocukların zihinsel gelişimlerine katkı maddesi sağlamayı amaçlıyor.

ÇABUK ÜRETIM PLANLANIYOR

Sergiye konut sahipliği yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Uzak Eğitim Kullanım ve Araştırma Merkezi’nin Müdürü Idare ve Bilişim Sistemleri Birim Başkanı Prof. Dr. Vahap Tecim de bu ürünlerin seri üretimini geliştirmek ve tüm görme engellilerin kullanımına sunmayı hedeflediklerini belirtti. Dört gün için açılan serginin yoğun alaka görmesi üstüne 1 hafta daha ziyaretçilerin beğenisine sunulacağını dile getiren Prof. Dr. Tecim, sergideki ürünlerin daha pozitif sayıdaki engelliye ulaşmasını istediklerini anlattı. Prof. Dr. Tecim şöyle konuştu:

“Ben idare bilişim sistemleri uzmanı olarak, teknolojiyi engelli vatandaşların faydalanacağı şekilde yapılandırmak için takriben 15 yıldır çalışıyorum. Bu sergide üretilen malzemelerin değeri paha biçilemez. Engelli öğrenciler için hazırlanan bu eğitim metaryellerinden yalnızca Sözer hocanın tanıdıkları haberdar oluyordu. Lakin ben görme engelli yeda dezavantajlı arkadaşların bu metaryellerin sahibi olup fiziksel gelişimlerini sağlamaları gerektiğine inanıyorum. Bozulmayan, yıpranmayan ve kaliteli malzemeler kullanarak bu ürünlerin üretilip üretilemeyeceğini araştıracağız.”

Tek bir ürünün sıradan 10 günde hazırlandığını ifade eden Tecim, sergide 60 dokunsal harita ile birlikte 200’den artı ürüne yer verdiklerini açıkladı. Prof. Dr. Vahap Tecim, “Bu eğitim metaryellerini teknolojiyi kullanarak daha artı kişiye ulaştırabiliriz. Buradaki ürünlerin ne olduğunu yalnızca dokunarak anlayabilirsiniz. 10 yıllık profesörüm ben de anlayamamıştım. Dokunduktan daha sonra zihninizde öbür bir dünya açılıyor. Bu ürünleri onlarca, binlerce üretip gereklilik sahiplerinin kullanımına sunmayı istiyoruz” dedi.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir