0
10 Paylaşım

Antalya’da seralara muz ekilmesiyle başlayan domates krizi, fiyatları aldı götürdü. Bunun üstüne dahası domates güvesi hastalığı gelince Antalya halinde bile fiyat 3 liraya çıktı. Market fiyatları daha da artabilir.

s-14fbcf81a4fdc5d27897d510e821b88715f0c9 Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre, Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinden domates, ‘Rusya karmaşası’, hastalık ve nüfus artışıyla mücadelede yenik düştü. Antalya halinde bile fiyatı 3 lirayı gören domates, markette 6 liradan 8 liraya dek tip buluyor.

Yaz aylarında düşmesi gereken fiyatlar, tırmanışını sürdürüyor

s-1b41dfdd9ccc33b3d33bb4303474cc05dd2118Antalyalı domates üreticisi, önce Rusya ihracat kesintisi, arkasından sadece belli firmalara bahşedilen ihracat izni nedeniyle sıkıntılar yaşarken, çareyi domates seralarına muz ekmekte bulmuştu. Arkasında yeniden Rusya’ya ihracat kapısı açıldığında da eldeki ürünler ilk önce ihracat pazarına sürüldü. böylece bir süredir, büyüyen talebi karşılamakta zorlanan imal nedeniyle yaz aylarında düşmesi gereken fiyatlar, tırmanışını sürdürüyor.

10 yıldır domates üretiminde bir çoğalma değil

s-12ae5ffb234bf19f6a6a90b60fcbd4faf12295Türkiye Istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim 11-12 milyon ton domates üretiminde 10 yıldır bir büyüme yok. Buna nazaran Türkiye’nin 2007’de 70 milyon olan nüfusu, 81 milyonu da aştı. Tarım ürünlerinde üretimin, nüfus ve tüketimle paralel artmaması da, takvim bazda tezgahlara yansıyor.

“‘Fiyat artarsa ithal edilir’ fikri üreticiyi sıkıntılı ediyor”

s-cdec28b783c3b9d8ab873a42fe7a05bfa3c6afTarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarım ürünlerinde nüfusa paralel üretim artışı yaşanmadığını belirterek, bilhassa tarla üretimlerinde ise düşüşleri göze çarpan etti. Yıldırım, “Yeni hükümet sisteminde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının adı, ‘Tarım ve Orman Bakanlığı olacak. Bundan Başka Cumhurbaşkanlığına tabi Afiyet ve Yiyecek Kurulu oluşturuluyor. Bunu hangi kurum belirleyecekse, imalatçı ve tüketicinin önüne kılavuz görevi görecek bir sistem oluşturmalı. Hangi üründe üretim ve tüketim nasıl ise değerlendirilmeli. Yanı sıra ‘fiyat artarsa ithal edilir’ fikriyle imalatçı sıkıntılı oluyor. Bunun yerine üretimi destekleyen bir politika oluşturulmalı” diye konuştu.

Domatesi vuran rahatsızlık, 8 TL’yi aşan fiyatlara satılmasına niçin oluyor

s-11c7bdaf0b340a8498332a95979758ce22e1d7Bu yıl tavan fiyatı görebilen domates, bununla birlikte diğer taraftan hastalıkla karşı karşıya. Antalya bölgesinde ‘domates güvesi’ olarak aşina ‘tuta’ hastalığı, seralarda domatesin sineklenmesine, kurumasına niçin olduğu belirtiliyor. Antalya Toptancı Hali’nde sıradan bir domates kilosu, en az 2, en yüksek 3.5 liradan işlem görüyor. Buna ek maliyetlerle domates, tezgahlarda 8 lirayı aşan fiyatlara satılıyor.

“Pazarda ‘psikoloji’ bozuldu”

s-d657a267f4df4f9902c1efe9e6ce7bd0232525Ali Ekber Yıldırım, domateste fiyat artışını tetikleyen bu gelişmelere ek olarak, döviz kuru sebebiyle bundan başka ‘psikolojik etki’ oluştuğunu kaydetti. Şimşek, “Pazarda, ‘dolar arttı, maliyetim arttı’ diye fiyatını yükseltenler var. Imalatçı ve tüketici fiyatlarını denetleyici ve maddesel olarak çalışan bur kuruma gereklilik var” dedi.

Sebze meyve fiyatları sosyal medyanın da gündeminde…

Keza bakınız

Ekonomi Bakanı Açıkladı: ‘Suriye’den Patates İthal Ettik’ – Patates ve Soğandan Sonra Havuç da Rekor Kırdı: Fiyatı 1 Yılda Yüzde 317 Arttı


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
10 Paylaşım

Sizin Tepkiniz Nedir?

Şaşurdum Şaşurdum
2
Şaşurdum
Ağladum Ağladum
3
Ağladum
Riv Riv Riv Riv Riv Riv
10
Riv Riv Riv
Kafani Kirarum Kafani Kirarum
9
Kafani Kirarum
Beğendum Beğendum
2
Beğendum
Bayildum Bayildum
6
Bayildum
Rizespor Oley Rizespor Oley
5
Rizespor Oley
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı