0

Ayak Burkulmasına ne iyi gelir sorusunu cevaplamadan önce ayak burkulması nedir sorusunu cevaplayalım: 

Ayak burkulması nedir?

Ayak burkulması, ayak bileği ve topuk kemiğinin normal yuvasından çıkarak geri gelmesiyle oluşur. Bazı durumlarda  eklemi tutan bağlar yırtılayabilir. 

Ayak burkulması durumunda  kanı sulandırıcı ilaçlardan ve alkolden uzak durmak gerekir. Burkulmalar  Eğer burkulma şiddetli değilse evde tedavi yöntemleriyle en fazla üç hafta içinde geçecektir. Fakat eğer bağlarda kısmi yırtılma olduysa, bu durumda özel ayak bilekliği kullanmak gerekir. Böyle durumlarda en iyi yol doktorunuza başvurmaktır.

Ayak burkulması neden olur? 

Ayak burkulmasına neden olur sorusunun birçok cevabı olabilir. İşte bunlardan bazıları:

Ayak bileğini zorlayan sporlar yapıldığında
Ayak bileği kaslarının zayıf olması halinde
Kötü zeminlerde ve daha evvel ayak bileği sakatlanması geçirenlerde rastlanabilir.

 Burkulma sonrasında ayak bileğinde şişme, Ağrı, morarma, üzerine basıldığında ağrı gibi etkiler oluşabilir.

Ayak burkulmasına ne iyi gelir?

Ayak burkulması eğer şiddetli değilse, evde tedavisi yapılabiilir. Ancak yine de ayak burkulması durumunda doktorunuza gitmenizde fayda var. 

Öncelikle bölgeye soğuk suyla yıkayın. Ardından bir bandaj ile sıkıca sarın.

Fakat bu işlemi yaparken bandajı çıplak ayağınıza değil, yumuşak bir çorap giyerek onun üzerine sarmalısınız. Aksi takdirde bileğiniz daha çok incinebilir veya iyileşme süresi uzayabilir.

Ayak burkulmasında bandaj nasıl sarılır?

 Bandajı sararken önce ayağınızın altından geçirin ve araya bir sünger koyara destekleyin. Sarma işlemi bittikten sonra en az bir gün süreyle ayağınızın altına -kalp hizanızı geçecek şekilde – yüksek destekler koyun ve dinlenin. 

Eğer bu aşamayı atlarsanız, burkulan bölgeye daha fazla sıvı akacağı için ayağınız şişecektir. Dolayısıyla da daha fazla acı hissedersiniz. 

Ayak burkulmasına iyi gelen doğal çözümler:

Soğan kürü:
2 bardak zeytinyağı ve 1 adet soğanı parçalayarak pişirin. Karışımı temiz bir bezin üzerine alın ve burkulan yeri bu karışımla beraber sarın. 

Un kürü:
Un ve zeytinyağını  lapa kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Oluşturduğunuz lapa ile burkulan yere masaj yapın

Kenevir kürü:
Döverek toz haline getirdiğiniz keneviri elekten geçirerek içine biraz süt ekleyin. Merhem kıvamına gelen karışım ile ayağınıza masaj yapın

Kuşkonmaz kürü:
Kuşkonmazı süt ile kaynatın ve 3 gün boyunca burkulan ayak bileğinize sarın. 

Sarımsak kürü: 
Zeytin, tuz, soğan ve sarımsağı bir kapta ezin ve burkulan bölgeye masaj yaparak sürün. Ardından bu bu karışımla birlikte ayağınızı sarın.

Lahana tedavisi: 
Çiğ lahana yaprağını burkulan yere sarmak, ayak burkulmasına iyi gelen yöntemlerden biri. Fakat eğer bu yöntemi uygulamak isterseniz 15 dakikada bir lahana yapraklarını değiştirmeniz gerekiyor. 

Sabun tedavisi: 
Hiç kullanmadığınız yarım kalıp sabunu bir bardak alkolle merhem kıvamını alıncaya kadar karıştırın. Oluşturduğunuz bu merhemi bir beze koyarak burkulan bölgeye sarın.  


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0
Rizedio

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir